Hænder under vandhane
24. juni 2024

Tips og guides

Sådan reducerer du vandspild i hjemmet

Vandspild er et udbredt problem i mange danske hjem, og det kan koste mere, end man lige umiddelbart tror. En dryppende vandhane eller et løbende toilet kan hurtigt løbe op i store udgifter. Hos Brunata ønsker vi at hjælpe dig med at forstå og reducere dit vandspild, så du kan spare penge på din vandregning og skåne miljøet.

Så meget koster dit vandspild

Har du nogensinde overvejet, hvor meget en dryppende vandhane eller et løbende toilet egentlig koster dig? Vi har udviklet en interaktiv beregner, der kan hjælpe dig med at få indsigt i dine omkostninger ved vandspild. Brug beregneren nedenfor for at se, hvor meget rent drikkevand der går til spilde og hvad det koster dig om året.

Beregn dit vandspild

  1. Flyt slideren til højre eller venstre for at sætte den på din vandpris pr. m3. Standardprisen er sat til 74 kr., som er gennemsnitsprisen for vand inkl. afgift og afledning.
  2. Hvis du vil finde vandpriserne for dit område, kan du benytte Danvas interaktive kort, der dækker ca. 225 vandværker. Gå til kortet her.
Vandpris kr. pr m3, 74

Vandspild m3 pr. år

Spild kr. pr. år

Vandhane, der drypper

m3

kr.

Vandhane, der løber

m3

kr.

Vandhane, der løber meget

m3

kr.

Toilet, der løber hvor man ikke kan se det

m3

kr.

Toilet, der løber så det ses lidt

m3

kr.

Toilet, der løber hvor der er uro på overfladen

m3

kr.

Rør med lille utæthed

m3

kr.

Hvad koster et toilet der løber?

Et løbende toilet koster flere penge, end du sikkert tror.

Et toilet kan nemlig løbe uden du kan se det, og derved skylde ca. 7.000 kr. ud om året. Et toilet der løber, hvor du kan se og høre det, kan spilde mellem 550 og 1.100 liter vand om dagen, svarende til en ekstra vandregning på 29.000 om året, alt efter din vandpris. Ovenfor kan se hvad et løbende toilet koster med vandprisen pr. m3 fra dit vandværk.

Det er derfor en god idé at få det repareret så hurtigt som muligt. Hvis du bemærker, at dit toilet løber, kan det være tegn på en defekt ventil eller en anden indvendig komponent, der skal udskiftes. At reparere eller udskifte de nødvendige dele kan spare dig for betydelige omkostninger og reducere dit vandspild.

Er du i tvivl om dit toilet løber, kan du sætte et stykke toiletpapir ind bagerst i kummen, og hvis papiret bliver våd, løber toilettet.

Vil du vide, hvordan vi kan hjælpe dig med at reducere dit vandspild? Læs mere om vores løsninger Løbende toiletovervågning og lækageovervågning

Hvad koster en dryppende vandhane?

En vandhane, der blot drypper en gang i sekundet spilder ca. 20 liter vand om dagen. Det kan lyde af lidt, men det bliver hurtigt til mange penge om året. Og hvis din vandhane løber bare en smule mere kan det koste dig flere 1000 kr. om året. Ovenfor kan se hvad en dryppende vandhane koster med vandprisen pr. m3 fra dit vandværk.

Hvis din vandhane drypper, kan det ofte løses ved at udskifte en pakning eller en tætningsring. Disse små reparationer kan ofte klares med grundlæggende værktøj og minimal indsats, men de kan gøre en stor forskel for både din vandregning og miljøet.

Opdag løbende toiletter og undgå dyre regninger

Undgå dyre ekstraregninger og vandspild med denne IoT løsning, der overvåger vandtilførslen til toilettet. En alarm sendes, hvis toilettet løber så vandspildet kan stoppes i tide.

Læs mere

Sådan reducerer du vandspild i hjemmet

At reducere vandspild handler om at være opmærksom, forebygge og tage handling, når problemer opstår.

  • Reparer dryppende vandhaner – en vandhane der blot drypper en gang i sekundet spilder 7m3 om året, hvilket hurtigt koster 500kr. om året. Drypper den mere bliver regningen endnu større, så det kan godt betale sig at reparerer den med det samme.
  • Fiks løbende toiletter – Et toilet kan løbe uden du kan se det, og derved skylde ca. 7.000 kr. ud om året. Et toilet der løber, så man kan se det kan koste helt op til 29.000 kr. om året. Er du i tvivl om dit toilet løber, kan du sætte et stykke toiletpapir ind bagerst i kummen, og hvis papiret bliver våd, løber toilettet.
  • Hold øje med dit vandforbrug – Vær opmærksom på unormale stigninger i din vandregning, da det kan indikere en lækage. Regelmæssig overvågning af dit vandforbrug kan hjælpe dig med hurtigt at opdage og løse problemer.
  • Installer vandeffektive apparater – Moderne vandhaner og brusere er designet til at bruge mindre vand. Overvej at skifte til vandbesparende brusere og vandhaner, som kan reducere dit vandforbrug med op til 50% uden at gå på kompromis med komforten. Ligeledes kan det være en fordel at skifte toilettet, hvis det ikke har to-skyl funktions.
  • Installer vandbesparende teknologier – Overvej at installere vandmålere, der kan give dig detaljerede oplysninger om dit vandforbrug og hjælpe dig med at identificere områder, hvor du kan spare.

Stop vandspild - effektive tips og tricks

At stoppe vandspild er ikke kun godt for din pengepung, men også for miljøet. Her er nogle effektive tips og tricks til at reducere vandspild:

  • Tjek dine vandinstallationer regelmæssigt - Sørg for, at der ikke er utætheder. Dette inkluderer at inspicere alle rør, fittings og forbindelser i dit hjem for eventuelle tegn på lækager eller slitage.
  • Brug mindre vand, når du vasker op eller tager brusebad - Små ændringer i dine daglige vaner kan gøre en stor forskel. For eksempel kan du slukke for vandet, mens du børster tænder, eller tage kortere brusebade for at reducere vandforbruget.
  • Opsamling af regnvand - Brug regnvand til havevanding i stedet for drikkevand. Ved at installere regnvandstønder kan du samle vand fra taget og bruge det til at vande planter, vaske bilen eller endda skylle toilettet.
  • Uddan din husstand om vandbesparelse - Sørg for, at alle i dit hjem er bevidste om vigtigheden af vandbesparelse og de metoder, der kan bruges til at reducere vandspild.

Kilder:
Bolius.dk
Danva.dk

Slå genvej til en grønnere hverdag!

Vi har samlet nyttige og besparende tips og tricks til, hvordan du får et mere bæredygtigt forbrug af vand, varme, el og gas - og, skaber et bedre indeklima.

Se vores guides

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender ca. 4-6 nyhedsbreve årligt med nyheder om Brunata, vores kommende events, relevant brancheindsigt og inspiration - samt gode råd, tips til bygningsdriften.