5. juli 2021

Tips og guides

Tjek dit elforbrug – og spar på strømmen

Der er mange gode grunde til at spare på elforbruget: Det kan aflæses direkte på din elregning, og du tager et bæredygtigt valg om at være med til at gøre en forskel med hensyn til både miljø og klima.

Et godt sted at starte er at se på gennemsnitsforbruget, så du kan sammenligne dit forbrug og få overblik over, hvor du evt. kan sætte ind for at ændre dit strømforbrug. Det kan du læse mere om i denne guide, hvor du også får gode råd til, hvordan du kan nedsætte dit elforbrug i hverdagen.

Læs også: Guide til et godt indeklima

Gennemsnitligt elforbrug

Mange af vores faste vaner og daglige gøremål afhænger af adgangen til el, og måske er det blevet en så naturlig del af vores hverdag, at vi ikke lægger mærke til, hvornår og hvor meget vi egentlig bruger strøm.

Ved at blive bevidste om, hvor og hvor meget strøm en gennemsnitlig familie typisk bruger, kan du og husstandens øvrige beboere sammenligne jeres eget forbrug og begynde at ændre jeres vaner.

Elforbrug i lejlighed vs. hus

Hvor meget strøm en familie bruger, afhænger ikke kun af, hvilke elektriske apparater, der er i husstanden og hvor meget, de bliver brugt. Det afhænger også af typen af bolig. Det gennemsnitlige elforbrug for en familie, der bor i lejlighed, er lavere, end hos en familie, der bor i parcelhus.

Ifølge Dansk Energi er et typisk elforbrug 2.100-3.000 kWh om året for en familie, der bor i lejlighed alt afhængigt af, hvor stor familien er. For en familie, der bor i hus, er det gennemsnitlige strømforbrug 3.750-5.200 kWh.

Hvor mange kWh din husstand bruger om året afhænger også af, om der er børn i husstanden. Strømforbruget stiger typisk 500-1.000 kWh om om året pr. barn.

LÆS OGSÅ: Har du styr på dit varmeforbrug? Sådan sparer du på varmen

Hvad er et normalt elforbrug for en husstand?

I gennemsnit bruger en gennemsnitsdansker ca. 1.600 kWh el om året, hvilket ca. svarer til 4,5 kWh pr. dag. En typisk familie har et elforbrug på 4.000-4.500 kWh om året, hvis de bor i hus. Er husstanden en lejlighed er strømforbruget 2.100-3.000 kWh om året.

Hvor meget strøm en husstand bruger, afhænger af, hvor mange der bor i husstanden. Hvis I bor flere under samme tag, er der flere personer at fordele forbruget på, og derfor vil gennemsnitsforbruget typisk være lavere i større husstande.

Men hvor meget strøm bruger en computer, et køleskab, et tv og alle de andre elektriske apparater, du har i din bolig? Det kan være godt at vide, hvis du gerne vil spare på elforbruget. Ifølge Energistyrelsen fordeler strømforbruget sig hos en gennemsnitlig dansk familie på sådan her:

Hårde hvidevarer
Hårde hvidevarer – køleskab, fryser, vaskemaskine, opvaskemaskine m.v. – tager den største del af strømforbruget hos en husstand og udgør 37 procent af forbruget.

TV, computer og andet underholdning
Op til en tredjedel af en gennemsnitlig families elforbrug til underholdning som for eksempel fjernsyn, computere, spillekonsoller og mobiltelefoner.

Belysning og madlavning
Det typiske elforbrug til belysning og madlavning er henholdsvis 11 procent og 10 procent. Herudover går 6 procent til diverse.

Opvarmning
3 procent af elforbruget går til opvarmning. Dette tal passer dog ikke, hvis du f.eks. har varmepumpe eller elvarme.

Elforbruget pr. person skal sænkes

Energistyrelsen anbefaler et årligt elforbrug pr. person på 1.000 kWh. Bor du alene, kan du justere det mål til 1.500 kWh årligt, da apparater som køleskab og fjernsyn bruger næsten lige så meget strøm i en husstand med én beboer, som i en husstand med flere.

Hvordan måler jeg mit elforbrug?

Elforbruget hos en gennemsnitlig dansk familie giver dig en indikation af, hvad forbruget i din familie kan være. Hvis du samtidig dykker ned i dit eget forbrug, har du mulighed for at spare penge på elregningen og samtidig gøre noget godt for miljøet.

Der er flere måder, hvorpå du kan holde øje med dit eget forbrug.

Sådan måles elforbrug

Dit elforbrug måles i enheden kWh (kilowatt-time). 1 kWh dækker over 1.000 watt i en time og kan altså fortælle noget om den mængde el, der bruges pr. time.

Hvor meget er 1 kWh?

Her er eksempler på, hvad du kan få ud af 1 kWh:

  • Sætte en vask over i vaskemaskine eller opvaskemaskine
  • Have dit køleskab tændt i 48 timer
  • Se syv timers fjernsyn
  • Bruge dine elkedel 10 gange
    Stryge tøj i 22 minutter

Vær opmærksom på, at der er tale om cirkatal, da forbruget af kWh afhænger af de enkelte apparaters beskaffenhed og alder.

Mål dit strømforbrug

I stedet for at have en fornemmelse af, hvad familiens cirka forbrug af el er, findes der apparater, der præcist måler, hvor meget du bruger. Ved hjælp af din elmåler eller en energimåler kan du få et overblik, der giver dig mulighed for at sætte ind de rigtige steder og spare på strømmen.

Elmåler
Alle husstande har en elmåler, der registrerer strømforbruget og løbende sender data, som der er mulighed for at aflæse online for eksempel via en app. Du kan således dag for dag følge, hvor mange kWh husstanden bruger og danne dig et samlet overblik over, hvad familien bruger af kWh om året.

Energimåler
Ved hjælp af en energimåler kan du måle, hvor meget strøm dine elektriske apparater bruger. Du måler forbruget apparat for apparat ved at tilslutte energimåleren mellem dit elektriske apparat og stikkontakten. Det giver dig et billede af, hvad hvert apparat alene har af forbrug – også når det står på standby.

Fjernaflæst elmåler giver flere muligheder

Med en fjernaflæst elmåler er det ikke længere nødvendigt selv at aflæse elmåleren, og beboere slipper for aflæsningsbesøg. Elforbruget aflæses på timebasis, hvilket giver langt bedre mulighed for at følge sit eget forbrug og dermed også mulighed for at reducere forbruget og opnå både økonomiske og miljømæssige besparelser.

Hvis ejendommen benytter sig af Brunatas elmålere og services, får beboerne mulighed for at følge deres forbrug via vores online platform eller via vores beboer-app. I appen er det muligt at opsætte notifikationer, så der gives besked ved eventuelle forbrugsudsving.

Læs mere her

Hvilke faktorer har indflydelse på elforbruget?

Din boligtype: Størrelsen på din bolig har betydning for dit elforbrug. Bor du i en lejlighed, bruger du typisk mindre strøm end, hvis du bor i et parcelhus. Der vil nemlig være færre kvadratmeter at oplyse og opvarme i en lejlighed end i et hus.

Dine vaner: Hvilke vaner har du og din familie i forhold til elforbrug? Hvis du har tv og computer tændt store dele af døgnet, eller hvis du har mange elektriske apparater stående på standby, vil det kunne ses på din elregning.

Størrelsen på din husstand: Hvor mange beboere er I? Der er stor forskel på, om du bor alene, eller I er en familie. Hvordan er husstanden sammensat? Hvis der bor teenagere på din adresse, vil de typisk stå for en stor del af elforbruget, da de bruger meget tid på underholdningsapparater.

Nedsæt dit forbrug af kWh

Ifølge beregninger fra Dansk Energi bruger en dansker i gennemsnit 1.600 kwh om året, mens en gennemsnitlig familie bruger cirka 4.450 kwh om året.
Prøv at gå efter et forbrug på 1.000 kwh om året pr person. Det vil betyde, at du skal ændre nogle af din vaner og tænke grønt, når du køber nye elektriske apparater, men uden at skulle gå på kompromis med dine daglige gøremål.
Hvis du bor alene, kan du gå efter et forbrug på 1.500 kwh om året.

Hvad koster en kWh?

Prisen pr. kWh strøm er cirka 2,25 kroner, men den svinger afhængigt af faktorer som for eksempel prisen på fossile brændstoffer, kapaciteten af vindenergi samt udbud og efterspørgsel på elmarkedet.

Hvorfor er det en god ide at spare på strømmen?

Når du begynder at være opmærksom på dit elforbrug, vil dit gennemsnitlige forbrug kunne ændres over tid. Ved at hele husstanden har fokus på, at så meget strøm går der til dit underholdningsforbrug, eller så meget strøm bruger gamle hårde hvidevarer, kan du danne dig et overblik over, hvor I skal skære ned på jeres elforbrug – og dermed også kunne skære på jeres elregning.

En anden vigtig gevinst ved at spare på dit elforbrug er hensynet til klima og miljø. Selvom der er øget fokus på vedvarende energikilder, produceres en del af dansk el fortsat af fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas.

Afgifter
En stor del af din elregning består af afgifter til staten. En andel af disse afgifter bruges til fordel for vedvarende energi og bæredygtige projekter.

Skift af elselskab
Du kan spare penge ved at skifte elselskab. Dog skal du være opmærksom på, at du alene kan spare penge på selve dit elforbrug, da afgifterne vil være de samme uagtet, hvilket elselskab du vælger.

En anden god grund til at skifte elselskab kan være, hvis du ønsker en mere grøn og klimavenlig løsning, hvor energikilderne er vedvarende, såsom el fra vindenergi eller solenergi.

Læs mere her

8 tips til at spare på dit elforbrug

  • Alt afhængig af mængden af tøj koster brug af tørretumbler mellem to og seks kroner pr gang. Det anbefales at hænge tøjet udendørs for at undgå en højere luftfugtighed. Husk at lufte ud, såfremt du alligevel vælger at hænge tøjet indendørs.
  • Husk at slukke lyset, når du forlader et rum.
  • Fyld din vaskemaskine og opvaskemaskine helt op og vask på eco-program. Du kan også vælge at køre din vask ved en lavere temperatur.
  • Skift dine gamle el-apparater ud med nye energivenlige apparater, da de gamle apparater bliver mere strøm. Som eksempel kan gives, at et gammelt køleskab på 200 liter bruger helt op til 286 kwh om året, mens et nyt og energivenligt kun bruger cirka 66 kwh om året.
  • Indstil køleskabet til 3-5 grader og dybfryseren til -18 grader. Køleskabet og fryseren arbejder konstant for at holde en lav temperatur. Hvis ikke de er indstillet korrekt, risikerer du derfor et forhøjet strømforbrug og en kortere holdbarhed på dine fødevarer. Husk også at afrime fryseren, da en tilrimet fryser bruger mere energi.
  • Skift pærerne i dine lamper ud med LED-pærer, da de bruger mindre strøm end sparepærer og halogenpærer. LED-pærer giver dig både en besparelse på cirka 25 procent i strømforbrug i forhold til sparepærer og en levetid på helt op til 50.000 timer.
  • Lad ikke dine elektriske apparater stå på standby, men husk at slukke for dem. Husstande bruger i gennemsnit 1.000 kr. pr år på at have for eksempel fjernsyn og computer tændt på standby. Du kan anskaffe en elspareskinne og dermed slukke for alle tilsluttede enheder på én gang, når elektronikken ikke er i brug.
  • Justér dine udendørslamper, så de enten kun er tændt, når det er mørkt eller på bestemte tider af døgnet. Du kan også installere en bevægelsescensor, hvorved lyset tænder ved bevægelse og automatisk slukker igen.

Læs også: 8 tips til at spare på vandet og vandregningen

Fair fordeling af udgifterne med Brunatas forbrugsregnskaber

Vil I sikre jer en fair fordeling af beboernes forbrugsudgifter inden for vand, varme, el og gas?

En af Brunatas basisydelser er nøjagtige forbrugsregnskaber – leveret til tiden. Både for administrator og beboer er det nemlig afgørende at modtage præcise data, der giver overblik og sikrer en fair fordeling af udgifterne.

Læs mere her