4. marts 2024

Tips og guides

Sparetips: 8 tips til at spare på vandet og din vandregning

Erfaringer viser, at mange beboere hvert år får sig en grim overraskelse, når de modtager deres vandregning, da vandforbruget er større end forventet.

Hvordan sparer jeg på vandet?

Erfaringer viser, at mange beboere hvert år får sig en grim overraskelse, når de modtager deres vandregning, da vandforbruget er større end forventet.

Mange af os tænker slet ikke over de store vandmængder, vi bruger på helt almindelige hverdagsting. Vi bruger vand, når vi går i bad, går på toilettet, vasker hænder, børster tænder, vasker tøj eller service o.s.v.

Det behøver ikke at være en uoverskuelig opgave at spare på vandet. Nogle gange skal der du kun lave ganske små ændringer for at sænke dit daglige vandforbrug. Og hvis det lykkes dig, sparer du mange penge på vandregningen og skåner samtidig miljøet.

Nedenfor får du vores liste med gode råd til, hvordan du kan spare på vandet.

Læs også: Sådan forbedres luftfugtigheden indendørs

8 tips til at spare på vandet og din vandregning

 • Luk for vandet!
  Luk for vandet, mens du børster tænder. Det samme gælder, når du vasker eller barberer dig.
 • Begræns badet
  Tag brusebad i stedet for karbad. Tager du karbad, får du hurtigt brugt op mod 180 liter vand.
  Har du almindelig bruser? En sparebruser kan også være en god investering for at mindske vandforbruget i badet yderligere.
  Husk også at slukke for vandet, når du sæber dig ind og husk at tage korte bade.
 • Hold øje med toilettet
  Et toilet der løber, kan koste dig mange tusinde kroner om året. Opdager du, at toilettet løber, bør du hurtigst muligt få det repareret. Det samme gælder i øvrigt haner, der drypper.
  Hvis dit gamle toilet bruger meget vand og ikke har stort/lille skyl, bør du overveje et nyt, vandbesparende toilet.
 • Stop rindende vand
  Vask ikke op under rindende vand. Det bruger meget vand. Brug balje eller vaskens prop.
 • Fyld vaske- og opvaskemaskinen
  Prøv så vidt muligt altid at fylde din opvaske- og vaskemaskine helt op, inden du starter dem. Det kan spare dig for mange tusinde kroner hvert år. Hvis du snart skal have udskiftet den gamle vaskemaskine eller opvaskemaskinen, kan du spare penge ved at investere i en vandsparende maskine.
 • Tag madvarer ud i god tid
  Tø ikke madvarer op under rindende vand. Tag i stedet madvarerne ud i god tid og stil dem i køleskabet. På den måde sparer du på vandet og udnytter samtidig kulden fra frostvarerne.
 • Køl vandet i køleskabet
  Køl vand i en kande i køleskabet. Lader du vandhanen løbe for at vandet skal blive koldt, bruger du hurtigt mange liter vand.
 • Fjernaflæste målere
  Med fjernaflæste målere kan du følge med i dit forbrug af vand, varme og el. Det giver dig mulighed for at reagere hurtigt på eventuelle forbrugsudsving – f.eks. et utæt toilet – inden regningen løber løbsk. Du kan læse mere om beboeradgang til forbrugsdata her.

Slå genvej til en grønnere hverdag!

Vi har samlet nyttige og besparende tips og tricks til, hvordan du får et mere bæredygtigt forbrug af vand, varme, el og gas - og, skaber et bedre indeklima.

Se vores guides

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender ca. 4-6 nyhedsbreve årligt med nyheder om Brunata, vores kommende events, relevant brancheindsigt og inspiration - samt gode råd, tips til bygningsdriften.