Ofte stillede spørgsmål
og svar
Herunder finder du svar på de typiske spørgsmål fra vores kunder, finder du ikke det svar du søger – så skriv, ring eller benyt vores chatsupport nederst til højre på din skærm.
Travlhed i Brunatas kundeservice
Vi oplever i øjeblikket mange henvendelser på telefonerne, og du kan derfor opleve ekstra ventetid, når du ringer til os. Her har vi samlet svar på de emner og spørgsmål, som flest kunder i øjeblikket ringer ind om.
Vær opmærksom på, at du som beboer kun har adgang til Brunata Online, hvis dine målere er fjernaflæste og din administrator har købt beboeradgang.
Skal du bruge hjælp til at logge på Brunata Online?
Rigtig mange mennesker er for tiden ramt af stigende forbrugspriser. Selvom vi til fulde forstår både bekymringerne og behovet for afklaring, er vi på nuværende tidspunkt ude af stand til at estimere prisen på de kommende varmeregninger. Brunata får først oplyst priserne af administrator i forbindelse med udarbejdelsen af de årlige forbrugsregnskaber.
Vi henviser i stedet til administrator, udlejer eller forsyningsselskab. Du kan også læse om prisændringer i el- og varmeregninger på Green Power Denmarks hjemmeside. Der kan du bl.a. finde en udregning på, hvad de stigende energipriser kan betyde for din elregning og varmeregning.
Vil du vide mere, kan du også læse:
Problemet kan skyldes et af disse to problemer:
- Radiatorventilen er i stykker. Kontakt din vicevært eller administrator.
- Du bor i et en-strenget anlæg. Som illustreret her (pdf), kan det løses ved at rykke ventilen til tilbageløbsrøret.
Der er forskel på, hvor meget de forskellige målertyper tæller. De elektroniske målere tæller flere enheder end fordampningsmålerne. Til gengæld er prisen pr. enhed også lavere på de elektroniske målere end på fordampningsmålerne.
Før du modtager dit forbrugsregnskab, skal Brunata modtage en række informationer. Når vi har aflæst dine målere, skal vi:
- Modtage informationer fra ejendommens administrator/boligselskab/udlejer omkring dit acontobeløb og perioden, du har boet i din lejlighed.
- Modtage en opgørelse på ejendommens samlede forbrug fra værket, hvilket der kan være ventetid på.
Først når Brunata har modtaget disse oplysninger, kan vi udarbejde regnskabet, som sendes til ejendommens administrator/boligselskab/udlejer, der vil gennemgå og sende det ud til beboerne. Først da, kan Brunata oplyse, hvorvidt du skal betale eller have penge tilbage. Der går som udgangspunkt ca. 4 måneder fra terminen, til du modtager regnskabet.
Det er din administrator, din udlejer eller dit boligselskab som udbetaler dine penge. Du skal derfor rette henvendelse til dem.
Enten skal I selv modregne kreditnotaen i en kommende faktura, eller sende os en mail med kontooplysninger til kundeservice@brunata.dk, og notere at I ønsker at få udbetalt den.
Dit acontobeløb betaler du til administrator, din udlejer eller dit boligselskab. Hvis du ønsker at ændre det, skal du kontakte den pågældende.
Fandt du ikke svaret på dit spørgsmål her, kan du kigge videre i vores FAQ, som du finder nedenfor eller kontakte vores kundeservice.
Hjælp til beboere
Brunata Online
På Brunatas online platform, Brunata Online, har beboere mulighed for at følge eget energiforbrug helt præcist fra dag til dag.
Hent beboervejledningen til Brunata Online her (pdf)
Nedenfor finder du svar på ofte stillede spørgsmål om Brunata Online
For at logge dig ind skal du have modtaget et aktiveringsbrev eller email fra din administrator.
Brev
- Hvis du har fået et brev fra din administrator, skal du bruge aktiveringskoden.
- Gå ind på online.brunata.com og klik på ’Ny bruger’.
- Klik på ’Ja, jeg er beboer’.
- Udfyld felterne i formularen:
- Aktiveringskode: Indtast aktiveringskoden fra dit aktiveringsbrev (koden skal bruges inden 1 måned fra aktiveringsbrevets dato)
- Email: Indtast den email du ønsker at bruge som dit brugernavn og have tilknyttet din konto
- Bekræft email: Indtast den samme email igen, så vi er sikre på, at den er korrekt
- Mobilnummer: Indtast dit mobilnummer samt landekode
- Password: Indtast det password du ønsker at bruge til at logge på Brunata Online
- Bekræft password: Indtast passwordet igen
- Klik på ’Udfør’ når alle felter er udfyldt
- Hvis ikke der allerede er oprettet en beboer med samme emailadresse, som den du har indtastet, kommer en bekræftelse frem om at der er sendt en verificeringsmail til den indtastede email
- Gå til din email og find mailen fra noreply@brunata.com (kig også i spam filter)
- Klik på linket i mailen for at verificere din email. Når du har klikket på linket, er din konto oprettet og du bliver sendt til Login siden, hvor du nu kan logge ind med din email og selvvalgte password
Email
Hvis din administrator har din email adresse får du en aktiveringsmail.
- Klik på linket i mailen inden den angivne dato.
- Indtast det password du ønsker at bruge til at logge ind på Brunata Online og klik på ’Udfør’.
- Du er nu oprettet på Brunata Online og klar til at logge ind på online.brunata.com med din email som brugernavn og dit selvvalgte password.
Dit brugernavn er den email, du er blevet oprettet med. Hvis ikke du kan huske emailen, kan du kontakte din administrator, som kan finde dit brugernavn på din beboerprofil.
Hvis du har glemt din adgangskode/skal gendanne adgangskoden, gør du følgende:
- Klik på ‘Brunata Online’ i menuen på brunata.dk eller gå direkte til Online.Brunata.com
- Klik på ‘Glemt password’ i login-vinduet
- Indtast dit brugernavn eller den emailadresse, der er knyttet til din Brunata konto.
- Indtast nu dine informationer for at få tilsendt en ny adgangskode.
Obs.: Hvis du ikke kan huske dit brugernavn, skal du kontakte din administrator, som kan finde dit brugernavn på din beboerprofil.
Videoguide til at nulstille din adgangskode
Tjek at du bruger den e-mail, som din konto er blevet oprettet med.
Du har sandsynligvis prøvet at oprette en konto som allerede eksisterer. Forsøg at gendanne din adgangskode i stedet for.
Ja, som beboer kan du via Brunata Online følge dit forbrug og tilgå dine forbrugsregnskaber fra din computer eller tablet. Såfremt din administrator har givet beboerne adgang til Brunata Online, har du også mulighed for at følge dit forbrug på din smartphone via Brunatas App.
Du kan hente en vejledning til vores beboer-app her:
Årsaflæsning af målere
Måneden for aflæsning afhænger af værkets regnskabsperiode. Det er altså ikke Brunata, der bestemmer tidspunktet for aflæsningen. Du kan få regnskabsperioden for dit anlæg oplyst ved at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Årsaflæsninger foregår altid på to fastlagte datoer for anlægget, hvorfor besøget skal finde sted på en af disse dage. Du kan dog efterspørge et andet tidsinterval ved at sende en sms til din servicetekniker, hvis telefonnummer står stemplet på adviseringen.
Hvis din servicetekniker er gået forgæves 2 gange, kan din administrator bestille en 3. aflæsning mod et gebyr efter den til enhver tid gældende pris.
Hvis ikke du har mulighed for at være hjemme på det angivne tidspunkt for besøget, er du velkommen til at lægge en nøgle, som er nemt tilgængelig for serviceteknikeren. I så fald bedes du informere om, hvor nøglen kan findes ved at sende en sms til serviceteknikerens telefonnummer, der står stemplet på adviseringen.
Aflæsningen afhænger af målertypen, eftersom nogle målere kræver et fysisk besøg, mens andre målere bliver fjernaflæst. Hvis du ønsker information om aflæsningsformen af din måler, er du velkommen til at kontakte Brunatas kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Du kan kontrollere aflæsningen ved at følge vejledningen for den pågældende måler. Aflæsningsformen afhænger af målertypen. Du kan finde vejledningen for din måler ved at klikke dig ind på Brunatas produktoversigt. Når du har fundet din måler, klikker du på ”se mere”, hvorefter du vælger ”Datablad”. I databladet finder du en oversigt over hvordan du kan kontrollere aflæsningen. Hvis ikke du kan finde din måler, er du velkommen til at kontakte Brunatas kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Du kan også læse vores guide til aflæsning af varmemålere.
Såfremt din måler er aflæst forkert, kan du kontakte kundeservice via telefon eller mail: kundeservice@brunata.dk. Ved henvendelse pr. mail anbefaler vi, at du vedhæfter billeddokumentation af måleren, da vi derved kan give dig den bedst mulige service.
Flytning
Hvis du flytter, skal det meldes til Brunata. Det afhænger af anlægget, om du som beboer gerne må melde flytningen direkte til os, eller om du skal melde flytningen til din administrator. Kundeservice oplyser gerne om, hvilke rettigheder du har. Du kan kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Hvis ejendommens målertype kræver manuel aflæsning, kommer Brunatas servicetekniker og aflæser så tæt på overtagelsesdatoen som muligt. Du vil snarest blive kontaktet med henblik på nærmere aftale, hvis målerne kræver manuel aflæsning.
Hvis det tildelte tidspunkt ikke passer dig, er du velkommen til at kontakte din servicetekniker via telefonnummeret, der står stemplet på adviseringen. Alternativt kan du lægge en nøgle, som er nemt tilgængelig for serviceteknikeren. I så fald bedes du informere om, hvor nøglen kan findes ved at sende en sms til serviceteknikerens telefonnummer.
Du kan sende en forespørgsel om at få et mere præcist tidspunkt for besøget ved at sende en sms til din servicetekniker, hvis telefonnummer står stemplet på adviseringen
Tidspunktet for modtagelse af dit regnskab afhænger af regnskabsperioden. Dette skyldes, at forbrugsregnskabet er et fordelingsregnskab, der først kan udarbejdes efter der forligger en årlig opgørelse for ejendommens forbrugsudgifter.
Prisen for en flytteaflæsning afhænger af målertypen og den gældende prisliste. For at få oplyst din pris, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Regnskaber
Varmefordelingstallet fordeler den faste del af udgiften, som dermed ikke er afhængig af dit eget varmeforbrug (f.eks. rør- og varmevekslertab). Varmefordelingstallet er typisk fastlagt på baggrund af lejlighedens areal fratrukket eventuel reduktion for termisk udsat beliggenhed.
Hvis du ikke har hæftet for lejligheden hele året, kan du se beregningerne for dit varmefordelingstal under punkt 6 på din opgørelse.
Før du modtager dit forbrugsregnskab, skal Brunata modtage en række informationer fra din administrator. Når vi har aflæst dine målere, skal din administrator oplyse omkring dit aconto beløb og perioden, du har boet i din lejlighed. Derudover skal vi modtage en opgørelse på ejendommens samlede forbrug fra værket, hvilket der kan være ventetid på. Herefter kan Brunata udarbejde regnskabet, som sendes til din administrator, der vil gennemgå og sende det ud til beboerne. Først når administrator har frigivet regnskabet, kan Brunata oplyse, hvorvidt du skal betale eller have penge tilbage. Som tommelfingerregel går der ca. 4 måneder fra terminen, til du modtager regnskabet.
Reduktion gives for termisk udsat beliggenhed; det kan f.eks. være, hvis du bor ud til en gavl, øverst eller nederst i bygningen eller over en port.
Reduktionen kan gives på forskellige måder. Som oftest gives den i dit varmefordelingstal, men kan også gives i dine enheder eller på målerens skala. Reduktionen beregnes efter Brunatas standardmodel eller efter en varmetabsrapport. Brunata udarbejder ikke en varmetabsrapport men kan benytte denne som grundlag for reduktionen, hvis der findes en rapport for ejendommen. Under punkt 7 på din opgørelse, kan du finde oplysninger om, hvorvidt dit lejemål får reduktion eller ej.
Med Tapsteder menes varmt vands haner.
Haneandele og værelseshaneandele bruges til at fordele udgiften for energi til varmt vand. Om der benyttes hane- eller værelseshaneandele afhænger af, om der er varmtvandsmålere eller ej.
Haneandele benyttes, hvis der er måler på det varme vand og værelseshaneandele benyttes, hvis der ikke er måler på.
Andelene er forbrugsuafhængige og afregnes i henhold til Cirkulære om lejeloven, pkt. 15.
Almindelige praksis for optælling af haneandele/værelseshaneandele er som følgende:
Håndvask | 1 andel | Brusebad | 2 andele |
Karbad med bruser | 3 andele | Køkkenhane | 3 andele |
Værelse | 1 andel |
Eksempel på afregning af værelseshaneandele: En lejlighed på tre værelser (3 andele) med køkkenhane (3 andele), karbad med bruser (3 andele) og håndvask (1 andele) har 10 andele.
Eksempel på afregning af haneandele: En lejlighed på tre værelser (0 andele) med køkkenhane (3 andele), karbad med bruser (3 andele) og håndvask (1 andele) har 7 andele
Hvis beboeren ikke hæfter for en hel regnskabsperiode (12 måneder), bliver haneandele/værelsehaneandelene fordelt mellem delperioderne efter antallet af kalenderdage.
Om du skal have penge tilbage eller betale mere, afhænger af, om dit forbrug er højere eller lavere end det, du har betalt i aconto hver måned. Hvis der i punkt 1 på dit regnskab står, at du skal have penge tilbage, betyder det således, at du har betalt for meget i aconto. Hvis der derimod står, at du skal betale mere, betyder det, at du har betalt for lidt i aconto.
I punkt 2 på din regning vil det fremgå, hvordan du enten skal betale eller modtage penge. Der vil blive afregnet med din administrator, dit boligselskab eller din udlejer. Ved spørgsmål om udbetaling/efterbetaling, bedes du rette henvendelse til din administrator/boligselskab/udlejer.
Når en måler er beregnet betyder det, at det ikke har været muligt at få en aflæsning fra din måler. Dette kan enten skyldes, at den er defekt eller utilgængelig. Derfor bliver forbruget beregnet.
Der er flere måder at beregne forbruget på. Hvis der er tale om beregning på en vand- eller elmåler, bliver forbruget beregnet ved hjælp af kalenderdage. Har du boet i lejligheden i mere end 1 år, vil man typisk beregne ud fra tidligere forbrug. Der kan også beregnes ud fra et gennemsnit på ejendommen.
Hvis der er tale om beregning på en varmemåler, bliver forbruget beregnet ud fra graddage. Også her kan forbruget beregnes på flere måder. Det kan enten beregnes ud fra tidligere års forbrug, ud fra en gennemsnit af forbruget på de resterende målere i lejligheden eller ud fra et gennemsnit på ejendommen i forhold til m2.
Beregningen finder du på din regning under punkt 4. Hvis du har spørgsmål til beregningen, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
En enhed er en målertælling, som er fastsat for en bestemt målertype og benyttes i Forbrugsregnskaber med fordelingsmålere. Enhederne er individuelle og forskellige målertyper kan derfor ikke sammenlignes.
Prisen per enhed beregnes ud fra ejendommens fordelingsnøgle og er afhængig af ejendommens samlede energiudgift og det aflæste forbrug. Pris per enhed kan derfor ikke sammenlignes med værkets pris per kWh/m3.
Fordelingsnøglen er en beskrivelse af den metode/det princip en given udgift fordeles efter.
Når vi kender ejendommens totale forbrug og -udgift, beregner vi fordelingsnøglen.
Standard fordeling i et varmeregnskab kan se således ud:
Totaludgiften deles i to puljer:
1) En pulje der udgøres af den energi, der er gået til varmt vand.
2) En pulje der udgøres af det forbrug, der er gået til opvarmning af lejlighederne.
Disse to puljer opdeles yderligere hver især:
1) Energi til varmt vand
a. Haneandele (dvs. den faste del af udgiften, der er uafhængig af beboerens eget forbrug, såsom rør- og vekslertab)
b. Forbruget på varmtvandsmålerne.
2) Forbrug til opvarmning af lejlighederne
a. 70 % af opvarmningsudgiften dækker forbruget på målerne
b. 30 % af opvarmningsudgiften dækker varmefordelingstallet (den faste del af udgiften, der er uafhængig af beboerens eget forbrug, dvs. rør- og vekslertab samt varmeovergang mellem lejlighederne.
Når vi kender % fordelingen af udgifterne, kan vi beregne priserne på enheder/andele ved at dividere udgifterne i de respektive puljer med ejendommens samlede antal enheder/andele for den pågældende pulje.
Der kan være mange grunde til, at din regning er højere end sidste år. Det kan f.eks. være, at dit forbrug er steget, at priserne fra værket har ændret sig, eller at der er sket en ændring i fordelingen på anlægget. Vi anbefaler, at du kontakter kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi kan gennemgå regnskabet sammen med dig. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Dit acontobeløb betales til din administrator, din udlejer eller dit boligselskab. Hvis du ønsker at ændre beløbet, skal du derfor kontakte den pågældende
Der kan være flere årsager til, at prisen er højere end sidste år. Forklaringen varierer fra regnskab til regnskab, hvorfor vi anbefaler, at du kontakter kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi kan gennemgå regnskabet sammen med dig. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Når vi har aflæst dine enheder, vil de blive gennemgået af vores enhedsbehandlere, som kigger aflæsningerne og målerne igennem for fejl. Findes der en fejl, vil den blive rettet. Hvis du ikke har boet i lejligheden i hele regnskabsperioden, kan der også forekomme en beregning af forbruget, som kan findes under punkt 4 i din opgørelse. Du er velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi kan gennemgå regnskabet sammen med dig. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Brunata laver fordelingsregnskaber for beboerne. Her fordeler vi omkostninger til varme, vand eller el, mellem en gruppe forbrugere. Modsat afregning som fx på tankstationen hvor der på forhånd er oplyst en pris pr. liter.
I fordelingsregnskabet udregnes prisen per enhed ud fra ejendommens fordelingsnøgle og er afhængig af ejendommens samlede energiudgift og det aflæste forbrug. Pris per enhed kan derfor ikke sammenlignes med værkets pris per kWh/m3 og kan derfor også variere fra år til år.
Der kan være forskel på, hvordan de forskellige målertyper tæller. For eksempel tæller de elektroniske målere flere enheder end fordampningsmålerne. Til gengæld er prisen pr. enhed også lavere på de elektroniske målere, end på fordampningsmålerne.
Dit regnskab udleveres af ejendommens administrator/boligselskab/udlejer, som modtager det fra Brunata til gennemgang, inden de fremsender det til beboerne. Brunata kan derfor ikke oplyse, om du skal betale eller have penge tilbage, før du har modtaget regnskabet.
Før du modtager dit forbrugsregnskab, skal Brunata modtage en række informationer. Når vi har aflæst dine målere, skal Brunata modtage informationer fra ejendommens administrator/boligselskab/udlejer omkring dit aconto beløb og perioden, du har boet i din lejlighed. Derudover skal vi modtage en opgørelse på ejendommens samlede forbrug fra værket, hvilket der kan være ventetid på. Herefter kan Brunata udarbejde regnskabet, som sendes til ejendommens administrator/boligselskab/udlejer, der vil gennemgå og sende det ud til beboerne. Først når ejendommens administrator/boligselskab/udlejer har frigivet regnskabet, kan Brunata oplyse, hvorvidt du skal betale eller have penge tilbage. Som tommelfingerregel går der ca. 4 måneder fra terminen, til du modtager regnskabet.
Dit regnskab er inddelt i flere afsnit. Til nogle af afsnittene findes en forklaring sidst i regnskabet. Vi har lavet en video, der gennemgår dit regnskabet punkt for punkt . Videoen kan ses på følgende [link]
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Så kan vi gennemgå regnskabet sammen med dig. Hav gerne dit regnskab klar foran dig når du ringer.
Servicebesøg
Hvis ikke du har mulighed for at være hjemme på det angivne tidspunkt for besøget, er du velkommen til at kontakte os, så vi sammen kan finde en tid, der passer dig bedre. Du har også mulighed lægge en nøgle, som er nemt tilgængelig for serviceteknikeren. I så fald bedes du informere os ved at ringe til kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi kan give teknikeren besked eller finde en ny tid til dig. Vi kører i tidsrummet 8-16 og adviserer i 2 timers intervaller. Hav gerne dit anlægsnummer samt montørordrenummer klar, når du ringer til os.
Vi adviserer altid i 2 timers intervaller, men vi kan tilbyde at ringe til dig 30 min., før vi ankommer. Såfremt du ønsker dette, bedes du ringe til kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi kan give teknikeren besked. Hav gerne dit anlægsnummer samt montørordrenummer klar, når du ringer til os.
Hvis ikke du har mulighed for at være hjemme på det angivne tidspunkt for besøget, er du velkommen til at lægge en nøgle, som er nemt tilgængelig for serviceteknikeren. I så fald bedes du informere os om dette ved at ringe til kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi kan give teknikeren besked. Vi kører i tidsrummet 8-16 og adviserer i 2 timers intervaller. Hav gerne dit anlægsnummer samt montørordrenummer klar, når du ringer til os.
Der kan være flere årsager til, at vi kommer på servicebesøg. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit anlægsnummer samt montørordrenummer klar, når du ringer til os.
Hvis du skal have en ny radiator, skal du i de fleste tilfælde også have en ny måler. Det er ikke alle målere, der kan genbruges, fordi de skal skaleres til den type/størrelse radiator, de skal sidde på.
Det anbefales, at du gemmer måleren fra din gamle radiator, indtil vi kommer ud og monterer den nye måler. Derved har vi mulighed for at benytte aflæsningen på måleren i stedet for at beregne dit forbrug. Er det en fordampningsmåler, skal den stå op og bør ikke opbevares i solen.
Det er forskelligt fra anlæg til anlæg, om beboere selv må bestille Brunata til at udføre arbejdet, eller om det skal gøres af administrator/varmemester/formand. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig når du ringer.
Hvis din måler er faldet af, skal du i de fleste tilfælde have en ny måler. Det er ikke alle målere, der kan genbruges.
Du kan gemme måleren fra din gamle radiator, indtil vi kommer ud og monterer nye måler. Ved besøget kan vi registrere aflæsningen på den gamle måler. Er det en fordampningsmåler, skal den stå op og bør ikke opbevares i solen.
Det er forskelligt fra anlæg til anlæg, om beboere selv må bestille os til at udføre arbejdet, eller om det skal gøres af administrator/varmemester/formand. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig når du ringer.
Hvis du ønsker at nedtage en radiator, skal Brunata informeres om dette. Som beboer bedes du derfor kontakte ejendommens administrator/boligselskab/udlejer, som vil videregive informationen til Brunata. Ved nedtagning skal vi bruge følgende oplysninger:
- Målernummer og dato for nedtagelse.
- Er der tale om en elektronisk måler, skal vi bruge aflæsningen på måleren. Herefter kan måleren kasseres.
- Er der tale om en fordampningsmåler, skal du gemme måleren til næste gang, vi kommer for at lave årsaflæsning. Måleren skal stå op og bør ikke opbevares i solen.
Som udgangspunkt skal der altid monteres en energimåler på din gulvvarme, hvis den er vandbåren. Visse anlæg kan have andre løsninger. Du skal derfor altid kontakte ejendommens administrator/boligselskab/udlejer for at høre om de gældende regler.
Ja, der skal altid monteres måler på håndklædetørrer
Udskiftning/Servicering
Ja, hvis din radiator skal udskiftes, skal du i de fleste tilfælde også have en ny måler. Det er ikke alle målere, der kan genbruges.
Du kan gemme måleren fra din gamle radiator, indtil vi kommer ud og monterer nye målere. Ved besøget kan vi registrere aflæsningen på den gamle måler. Er det en fordampningsmåler, skal den stå oprejst og bør ikke opbevares i solen.
Det er forskelligt fra anlæg til anlæg, om beboere selv må bestille Brunata til at udføre arbejdet, eller om det skal gøres af administrator/varmemester/formand. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig når du ringer.
Hvis ikke du har mulighed for at være hjemme på det angivne tidspunkt for besøget, er du velkommen til at kontakte os, så vi sammen kan finde en tid, der passer dig bedre. Du har også mulighed for at lægge en nøgle, som er nemt tilgængelig for serviceteknikeren. I så fald bedes du informere os ved at ringe til kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi kan give teknikeren besked eller finde en ny tid til dig. Vi kører i tidsrummet 8-16 og adviserer i 2 timers intervaller. Hav gerne dit anlægsnummer samt montørordre nummer klar, når du ringer til os.
Vi adviserer altid i 2 timers intervaller, men vi kan tilbyde at ringe til dig 30 min., før vi ankommer. Såfremt du ønsker dette, bedes du ringe til kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi kan give teknikeren besked. Hav gerne dit anlægsnummer samt montørordrenummer klar, når du ringer til os.
Generelt
For fordampningsmålere gælder følgende: Der vil altid ske en naturlig fordampning af væske fra målerens ampuller, også når måleren ikke er i brug. For at udligne den naturlige fordampning, bliver ampullen altid overfyldt (over nulstregen på målerens skala) med netop dén mængde væske, der naturligt fordamper i løbet af et år, når ampullen sættes i (nulstilles).
Da målerampullen sidder i tæt kontakt med radiatoren, er det i praksis hele radiatoren, der skal opvarmes af en forhøjet rumtemperatur fra brændeovn eller solvarme, hvis det skal føre til en uønsket registrering på en ubenyttet radiator.
For elektroniske målere gælder følgende: Som udgangspunkt registrerer elektroniske målere ikke udefrakommende varme. Som krævet i den europæiske målernorm EN 834:2013 har vores elektroniske måler en indbygget funktion til beskyttelse mod temperaturmanipulation. Funktionen vurderer løbende bl.a. om rum- og radiatortemperaturerne er sandsynlige set i forhold til hinanden.
I sjældne tilfælde og under særlige betingelser kan der forekomme utilsigtet registrering grundet målerens indretning. I henhold til målernormen er en mindre (0,3336 * skalaværdien / 100 pr. 24 timer) utilsigtet registrering dog tilladt.
Ja, vi kan sagtens sende et nyt varmeregnskab, hvis du har mistet det. Du kan kontakte vores kundeservice enten på tlf. 77 77 70 00 eller på mail kundeservice@brunata.dk. Så vil vi være behjælpelig med at sende et nyt.
Som udgangspunkt bør møbler, tørrestativer, gardiner og lignende placeres 15-20 cm fra radiatoren. På den måde kan varmen frit afgives og fordeles i rummet. Dette giver bedre varmekomfort og sparer energi på opvarmningen. Hvis målerne bliver tildækket, vil det påvirke den måde, hvorpå de tæller, da der vil blive meget varmt omkring dem. De vil derfor opfatte det som om at der bliver brugt mere varme end der reelt gør.
Under normale omstændigheder vil der ikke ske nogen registrering på vores målere, når radiatorerne ikke har været benyttet i årets løb. Der kan dog være registreret et forbrug, selvom radiatorerne har været slukket, hvis der har været utætheder i termostatventilerne. Termostatventiler, der konsekvent er lukkede, kan gro fast. Det betyder, at der kan sive lidt vand igennem – derfor anbefaler termostatfabrikanterne, at termostatventiler aktiveres med passende mellemrum, også gerne i sommerperioden.
For at konstatere, om ventilerne er utætte, kan man som en hurtig test i fyringsperioden føle på varmerøret umiddelbart før termostatventilen og vurdere, om røret er koldt eller slipper en smule varme igennem. Desuden kan man ved en helt lukket ventil efter 2-3 timer føle på radiatoren tæt på termostatventilen, hvor radiatoren gerne skal føles kold.
Der kan være flere årsager til, at du oplever et højt varmeforbrug. De mest almindelige er:
- Høj luftfugtighed. Dette kan skyldes manglende udluftning, der gør luften ”tung” og meget vanskelig at opvarme.
- Åbentstående vinduer. Dette kan skabe et varmeforbrug, selvom radiatorerne er lukkede, fordi radiatorens termostatventil automatisk åbner, når temperaturen kommer under termostatens frostsikringstemperatur, som typisk er 5-10 C.
- Defekte termostater.
Brunata kan dog ikke tage stilling til, hvorfor beboerens forbrug er, som det er. Vi tager derimod stilling til, om det aflæste forbrug i lejemålet, er regnskabsført korrekt.
Hvis du mangler den originale faktura, kan du kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00 eller på mail kundeservice@brunata.dk. Så vil vi være behjælpelig med at fremsende en kopi. Hav gerne anlægsnummer og fakturanummer klar når du ringer.
Fandt du ikke det du søgte?
Skriv til kundeservice via vores chatsupport nederst til højre på din skærm.
Hjælp til administratorer
Brunata Online
På Brunatas online platform, Brunata Online, får administratorer og beboere et samlet overblik over data fra forbrugsmålere, præsenteret i overskuelige grafer og tabeller. Samtidig indeholder platformen værktøjer til optimering af energiforbruget, i form af alarmopsætninger og rapporter.
Hent administratorvejledningen til Brunata Online her (pdf)
Hent beboervejledningen til Brunata Online her (pdf)
Nedenfor finder du svar på ofte stillede spørgsmål om Brunata Online
Hvis du er en administrator med et debitornummer, der aldrig har være logget ind før, skal du gøre følgende.
- Gå til online.brunata.com og klikke på knappen ’Ny bruger’
- Klik derefter på ’Ja, jeg er administrator’
- For at oprette din Brunata Online konto skal du udfylde alle felterne i formularen.
- Debitornummer: Indtast dit 6-cifrede debitornummer som du kan finde på oplysningsskemaer udsendt af Brunata eller kontakt kundeservice
- Anlægsnummer: Indtast et af de anlægsnumre, du har i din portefølje
- Email: Indtast den email-adresse som du ønsker at tilknytte til din Brunata Online konto. Det vil bl.a. være den email du skal bruge, hvis du på et tidspunkt ønsker at ændre dit password
- Password: Indtast det password du ønsker at bruge til at logge dig ind på Brunata Online
- Bekræft password: Indtast det samme password igen, så du er sikker på, at du har skrevet rigtigt
- Klik ’Udfør’ når alle felter er udfyldt
- Når du har klikket ’Udfør’ kommer der bekræftelse på, at din Brunata Online konto er oprettet, og du får tilsendt en verificeringsemail for at bekræfte, at du ejer den email, du har oprettet dig med.
- Gå til din email, find verificeringsmailen fra noreply@brunata.com (tjek også spam filter), og klik på linket i mailen.
- Når du klikker på linket, er din konto oprettet og klar til brug, og du bliver sendt direkte til login siden.
- Log på med dit debitornummer og det selvvalgte password.
Du kan desuden hente en pdf-vejledning til Brunata Online her:
- Gå til online.brunata.com og klik på ’Log ind’.
- I feltet brugernavn/username or email address, indtast dit 6-cifrede debitornummer som du kan finde på oplysningsskemaer udsendt af Brunata eller kontakt kundeservice.
- I feltet password, indtast dit password som du tidligere har brugt til at logge dig ind.
Hvis du har glemt din adgangskode/skal gendanne adgangskode, gør du følgende:
- Klik på ‘Brunata Online’ i menuen på brunata.dk eller gå direkte til Online.Brunata.com
- Klik på ‘Glemt password’ i login-vinduet
- Indtast din mail eller dit debitornummer/administratornummer (det 6-cifrede debitornummer finder du på oplysningsskemaer udsendt af Brunata ellers kan du kontakte kundeservice)
- Indtast nu dine informationer
Videoguide til at gendanne din adgangskode
Tjek at du har brugt den samme e-mail til at genskabe din adgangskode, som er tilknyttet din Brunata konto.
Dit brugernavn er dit 6-cifrede debitornummer, som du kan finde på oplysningsskemaer udsendt af Brunata eller ved at kontakte kundeservice.
Hvis du er en underbruger, oprettet af din administrator, vil du kunne finde dit brugernavn i den email-invitation, du modtog, da din administrator inviterede dig til Brunata Online. Hvis du ikke har brugernavnet skal du kontakte administrator.
Hvis dit aktiveringsbrev er over 1 måned gammel, er koden udløbet. Du skal henvende dig til din administrator, som kan sende dig et nyt aktiveringsbrev.
I de fleste tilfælde kan du åbne en låst konto ved at gå gennem genskab password processen her.
Hvis dette ikke virker, beder vi dig kontakte kundeservice.
Som administrator kan du komme godt i gang med at bruge Brunata Online ved at:
Følg denne guide hvis du vil registrere flytning på en beboer – under teksten finder du desuden en videoguide.
Du kan registrere en fraflytning ved at klikke på knappen “Registrer fraflytning” under beboerprofilen i sektionen “Beboeroplysninger”.
- Det første skridt i registreringen af en fraflytning er at udfylde formularen “Kontaktperson for fraflytning”.
- Når du har indtastet de obligatoriske oplysninger (dvs. udfyldt de felter, der er markeret med *), skal du klikke på “Næste”.
- “Hvem flytter ud?” er det næste trin i processen, hvor du kan specificere, hvilken beboer der fraflytter lejligheden. Navn og beboernummer kan ikke redigeres, men du kan nemt redigere eller tilføje information i alle andre felter.
- “Hvem flytter ind?” er det tredje trin i registreringen af en fraflytning, og her kan du angive information om den beboer, som flytter ind i lejligheden. Indtast de obligatoriske oplysninger, og klik på “Næste”.
*Vær opmærksom på, at du i nogle tilfælde kun vil have mulighed for at vælge en indflytningsdato, som ligger på den 1. eller 15. i måneden. - “Hvad skal der gøres?” er det fjerde trin i registreringen af en fraflytning, og på dette punkt kan du vælge, hvad der skal gøres med hensyn til aflæsninger, som eventuelt skal foretages i forbindelse med fraflytningen.
Der er to valgmuligheder, når det gælder “Foretagelse af fraflytningsaflæsning”:- “Ja” – Brunata vurderer behovet for en fraflytningsaflæsning.
- “Nej” – som standard skal der i nogle tilfælde (på baggrund af anlæg/placering/konto/fraflytningsdato osv.) ikke foretages fraflytningsaflæsning.
- Du kan også indtaste kommentarer til Brunata i kommentarfeltet.
- Feltet “Kommentarer til servicetekniker” vil dog kun blive vist, hvis du har valgt “Ja”, og du kan bruge dette til at skrive en kommentar om, hvordan man kommer ind i anlægget/lejligheden.
- Siden “Opsummering” er det sidste trin i registreringen af en fraflytning, og her kan du se en sammenfatning over alle de informationer, du har oplyst i de tidligere trin. Alle trin kan redigeres ved at klikke på ikonet “Rediger” ved siden af hver sektion. Når du har gennemgået de angivne oplysninger, skal du klikke på “Indsend” for at oprette flytteordren og registrere den nye beboer.
I Online Indrapportering kan du som administrator både få et overblik over de nuværende beboeroplysninger og få mulighed for at foretage ændringer i informationerne.
Du kan selv vælge, om du ønsker at foretage opdateringerne manuelt eller uploader en fil med informationerne, f.eks. fra dit eget administrationssystem. Her kan du finde en vejledning til at indrapportere online [Link]
Alternativt kan du også indrapportere udgifter og acontobeløb ved hjælp af det tilsendte oplysningsskema. Vi har udarbejdet to vejledninger for hhv. vand og varme som en hjælp til dette:
Hvis du ved en fejl har indberettet online, kan du ringe til kundeservice på tlf. 77 77 70 00 eller sende os en mail på kundeservice@brunata.dk. Herefter kan vi åbne op for indberetningen igen. Hav gerne dit anlægsnummer klar når du ringer.
Du vil automatisk se det sprog, som din browser er indstillet til. Ønsker du at se Brunata Online på et andet sprog, skal du ændre det ved at logge ind på din profil, herefter klikker du på menuen i øverste højre hjørne, vælg profil, og ændr sprogindstillingerne.
I det nye Brunata Online er det gjort nemt for administrator at give sine beboer adgang til beboerportalen og appen.
Sådan gør du:
- Vælg et anlæg
- Klik på “Beboer” i menuen til venstre
- Klik “Se alle”
- Kolonnen “Beboeradgang” viser den aktuelle status for din beboer (du kan klikke på pilene for at sortere dem alfabetisk)
- Du kan vælge at aktivere alle dine beboere på en gang. Når du klikker på “Aktiver alle beboere”, sendes der en e-mail til beboere med en e-mailadresse. Til beboere uden en e-mailadresse bliver der genereret en pdf med en aktiveringskode, som du kan printe ud og sende.
- Du kan også invitere en enkelt beboer ved en af følgende muligheder:
- Sorter i kolonnen “E-mail” for at se om du har beboernes e-mailadresser, hvilket er angivet med et flueben. I kolonnen “Beboeradgang”, længst til højre, kan du klikke på “Inviter” til en specifik bruger, hvis dennes e-mail allerede er registreret.
- Klik på beboerens navn i beboerlisten. I beboerens profil under “Beboerdetaljer” skal du klikke på “Inviter beboer”. Hvis du ikke har beboerens e-mail, bliver der genereret en pdf med en aktiveringskode, som du kan printe og sende til beboeren.
I videoen kan du se, hvordan du nemt giver dine beboere adgang:
Bruger du browseren Safari kan du desværre opleve, at det ikke er muligt at logge på Brunata Online. Det skyldes en fejl i browseren, og kan løses ved at opdatere browseren til seneste version eller skifte til anden browser.
Årsaflæsning af målere
Måneden for aflæsning afhænger af værkets regnskabsperiode. Det er altså ikke Brunata, der bestemmer tidspunktet for aflæsningen. Du kan få regnskabsperioden for dit anlæg oplyst ved at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Aflæsningen afhænger af målertypen, eftersom nogle målere kræver et fysisk besøg, mens andre målere bliver fjernaflæst. Hvis du ønsker information om aflæsningsformen af din måler, er du velkommen til at kontakte Brunatas kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Du kan kontrollere aflæsningen ved at følge vejledningen for den pågældende måler. Aflæsningsformen afhænger af målertypen. Du kan finde vejledningen for din måler ved at klikke dig ind på Brunatas produktoversigt. Når du har fundet din måler, klikker du på ”se mere”, hvorefter du vælger ”Datablad”. I databladet finder du en oversigt over hvordan du kan kontrollere aflæsningen. Hvis ikke du kan finde din måler, er du velkommen til at kontakte Brunatas kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Såfremt din måler er aflæst forkert, kan du kontakte kundeservice via telefon eller mail: kundeservice@brunata.dk. Ved henvendelse pr. mail anbefaler vi, at du vedhæfter billeddokumentation af måleren, da vi derved kan give dig den bedst mulige service.
Flytning
Hvis ejendommens målertype kræver manuel aflæsning, kommer Brunatas servicetekniker og aflæser så tæt på overtagelsesdatoen som muligt. Du vil snarest blive kontaktet med henblik på nærmere aftale, hvis målerne kræver manuel aflæsning.
Tidspunktet for modtagelse af dit regnskab afhænger af regnskabsperioden. Dette skyldes, at forbrugsregnskabet er et fordelingsregnskab, der først kan udarbejdes efter der forligger en årlig opgørelse for ejendommens forbrugsudgifter.
Prisen for en flytteaflæsning afhænger af målertypen og den gældende prisliste. For at få oplyst din pris, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Regnskaber
Varmefordelingstallet fordeler den faste del af udgiften, som dermed ikke er afhængig af dit eget varmeforbrug (f.eks. rør- og varmevekslertab). Varmefordelingstallet er typisk fastlagt på baggrund af lejlighedens areal fratrukket eventuel reduktion for termisk udsat beliggenhed.
Hvis du ikke har hæftet for lejligheden hele året, kan du se beregningerne for dit varmefordelingstal under punkt 6 på din opgørelse.
Før du modtager dit forbrugsregnskab, skal Brunata modtage en række informationer fra din administrator. Når vi har aflæst dine målere, skal din administrator oplyse omkring dit aconto beløb og perioden, du har boet i din lejlighed. Derudover skal vi modtage en opgørelse på ejendommens samlede forbrug fra værket, hvilket der kan være ventetid på. Herefter kan Brunata udarbejde regnskabet, som sendes til din administrator, der vil gennemgå og sende det ud til beboerne. Først når administrator har frigivet regnskabet, kan Brunata oplyse, hvorvidt du skal betale eller have penge tilbage. Som tommelfingerregel går der ca. 4 måneder fra terminen, til du modtager regnskabet.
Reduktion gives for termisk udsat beliggenhed; det kan f.eks. være, hvis du bor ud til en gavl, øverst eller nederst i bygningen eller over en port.
Reduktionen kan gives på forskellige måder. Som oftest gives den i dit varmefordelingstal, men kan også gives i dine enheder eller på målerens skala. Reduktionen beregnes efter Brunatas standardmodel eller efter en varmetabsrapport. Brunata udarbejder ikke en varmetabsrapport men kan benytte denne som grundlag for reduktionen, hvis der findes en rapport for ejendommen. Under punkt 7 på din opgørelse, kan du finde oplysninger om, hvorvidt dit lejemål får reduktion eller ej.
Med Tapsteder menes varmt vands haner.
Haneandele og værelseshaneandele bruges til at fordele udgiften for energi til varmt vand. Om der benyttes hane- eller værelseshaneandele afhænger af, om der er varmtvandsmålere eller ej.
Haneandele benyttes, hvis der er måler på det varme vand og værelseshaneandele benyttes, hvis der ikke er måler på.
Andelene er forbrugsuafhængige og afregnes i henhold til Cirkulære om lejeloven, pkt. 15.
Almindelige praksis for optælling af haneandele/værelseshaneandele er som følgende:
Håndvask | 1 andel | Brusebad | 2 andele |
Karbad med bruser | 3 andele | Køkkenhane | 3 andele |
Værelse | 1 andel |
Eksempel på afregning af værelseshaneandele: En lejlighed på tre værelser (3 andele) med køkkenhane (3 andele), karbad med bruser (3 andele) og håndvask (1 andele) har 10 andele.
Eksempel på afregning af haneandele: En lejlighed på tre værelser (0 andele) med køkkenhane (3 andele), karbad med bruser (3 andele) og håndvask (1 andele) har 7 andele
Hvis beboeren ikke hæfter for en hel regnskabsperiode (12 måneder), bliver haneandele/værelsehaneandelene fordelt mellem delperioderne efter antallet af kalenderdage.
Når en måler er beregnet betyder det, at det ikke har været muligt at få en aflæsning fra din måler. Dette kan enten skyldes, at den er defekt eller utilgængelig. Derfor bliver forbruget beregnet.
Der er flere måder at beregne forbruget på. Hvis der er tale om beregning på en vand- eller elmåler, bliver forbruget beregnet ved hjælp af kalenderdage. Har du boet i lejligheden i mere end 1 år, vil man typisk beregne ud fra tidligere forbrug. Der kan også beregnes ud fra et gennemsnit på ejendommen.
Hvis der er tale om beregning på en varmemåler, bliver forbruget beregnet ud fra graddage. Også her kan forbruget beregnes på flere måder. Det kan enten beregnes ud fra tidligere års forbrug, ud fra en gennemsnit af forbruget på de resterende målere i lejligheden eller ud fra et gennemsnit på ejendommen i forhold til m2.
Beregningen finder du på din regning under punkt 4. Hvis du har spørgsmål til beregningen, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
En enhed er en målertælling, som er fastsat for en bestemt målertype og benyttes i Forbrugsregnskaber med fordelingsmålere. Enhederne er individuelle og forskellige målertyper kan derfor ikke sammenlignes.
Prisen per enhed beregnes ud fra ejendommens fordelingsnøgle og er afhængig af ejendommens samlede energiudgift og det aflæste forbrug. Pris per enhed kan derfor ikke sammenlignes med værkets pris per kWh/m3.
Fordelingsnøglen er en beskrivelse af den metode/det princip en given udgift fordeles efter.
Når vi kender ejendommens totale forbrug og -udgift, beregner vi fordelingsnøglen.
Standard fordeling i et varmeregnskab kan se således ud:
Totaludgiften deles i to puljer:
1) En pulje der udgøres af den energi, der er gået til varmt vand.
2) En pulje der udgøres af det forbrug, der er gået til opvarmning af lejlighederne.
Disse to puljer opdeles yderligere hver især:
1) Energi til varmt vand
a. Haneandele (dvs. den faste del af udgiften, der er uafhængig af beboerens eget forbrug, såsom rør- og vekslertab)
b. Forbruget på varmtvandsmålerne.
2) Forbrug til opvarmning af lejlighederne
a. 70 % af opvarmningsudgiften dækker forbruget på målerne
b. 30 % af opvarmningsudgiften dækker varmefordelingstallet (den faste del af udgiften, der er uafhængig af beboerens eget forbrug, dvs. rør- og vekslertab samt varmeovergang mellem lejlighederne.
Når vi kender % fordelingen af udgifterne, kan vi beregne priserne på enheder/andele ved at dividere udgifterne i de respektive puljer med ejendommens samlede antal enheder/andele for den pågældende pulje.
Der kan være flere årsager til, at prisen er højere end sidste år. Forklaringen varierer fra regnskab til regnskab, hvorfor vi anbefaler, at du kontakter kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi kan gennemgå regnskabet sammen med dig. Hav gerne dit regnskab klar foran dig, når du ringer.
Brunata laver fordelingsregnskaber for beboerne. Her fordeler vi omkostninger til varme, vand eller el, mellem en gruppe forbrugere. Modsat afregning som fx på tankstationen hvor der på forhånd er oplyst en pris pr. liter.
I fordelingsregnskabet udregnes prisen per enhed ud fra ejendommens fordelingsnøgle og er afhængig af ejendommens samlede energiudgift og det aflæste forbrug. Pris per enhed kan derfor ikke sammenlignes med værkets pris per kWh/m3 og kan derfor også variere fra år til år.
Der kan være forskel på, hvordan de forskellige målertyper tæller. For eksempel tæller de elektroniske målere flere enheder end fordampningsmålerne. Til gengæld er prisen pr. enhed også lavere på de elektroniske målere, end på fordampningsmålerne.
Servicebesøg
Hvis du skal have en ny radiator, skal du i de fleste tilfælde også have en ny måler. Det er ikke alle målere, der kan genbruges, fordi de skal skaleres til den type/størrelse radiator, de skal sidde på.
Det anbefales, at du gemmer måleren fra din gamle radiator, indtil vi kommer ud og monterer den nye måler. Derved har vi mulighed for at benytte aflæsningen på måleren i stedet for at beregne dit forbrug. Er det en fordampningsmåler, skal den stå op og bør ikke opbevares i solen.
Det er forskelligt fra anlæg til anlæg, om beboere selv må bestille Brunata til at udføre arbejdet, eller om det skal gøres af administrator/varmemester/formand. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig når du ringer.
Hvis din måler er faldet af, skal du i de fleste tilfælde have en ny måler. Det er ikke alle målere, der kan genbruges.
Du kan gemme måleren fra din gamle radiator, indtil vi kommer ud og monterer nye måler. Ved besøget kan vi registrere aflæsningen på den gamle måler. Er det en fordampningsmåler, skal den stå op og bør ikke opbevares i solen.
Det er forskelligt fra anlæg til anlæg, om beboere selv må bestille os til at udføre arbejdet, eller om det skal gøres af administrator/varmemester/formand. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig når du ringer.
Hvis du ønsker at nedtage en radiator, skal Brunata informeres om dette. Som beboer bedes du derfor kontakte ejendommens administrator/boligselskab/udlejer, som vil videregive informationen til Brunata. Ved nedtagning skal vi bruge følgende oplysninger:
- Målernummer og dato for nedtagelse.
- Er der tale om en elektronisk måler, skal vi bruge aflæsningen på måleren. Herefter kan måleren kasseres.
- Er der tale om en fordampningsmåler, skal du gemme måleren til næste gang, vi kommer for at lave årsaflæsning. Måleren skal stå op og bør ikke opbevares i solen.
Som udgangspunkt skal der altid monteres en energimåler på din gulvvarme, hvis den er vandbåren. Visse anlæg kan have andre løsninger. Du skal derfor altid kontakte ejendommens administrator/boligselskab/udlejer for at høre om de gældende regler.
Ja, der skal altid monteres måler på håndklædetørrer
Udskiftning/Servicering
Vi kan nemt hjælpe dig med at udregne, om det er rentabelt at installere varmtvandsmålere i ejendommen eller ej.
Vi bestræber os på, at der max går 6 uger fra ordren er bestilt, til vi kommer på besøg. Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00, så vi sammen kan finde et tidspunkt, der passer dig. Hav gerne dit regnskab klar foran dig når du ringer.
Ja, hvis din radiator skal udskiftes, skal du i de fleste tilfælde også have en ny måler. Det er ikke alle målere, der kan genbruges.
Du kan gemme måleren fra din gamle radiator, indtil vi kommer ud og monterer nye målere. Ved besøget kan vi registrere aflæsningen på den gamle måler. Er det en fordampningsmåler, skal den stå oprejst og bør ikke opbevares i solen.
Det er forskelligt fra anlæg til anlæg, om beboere selv må bestille Brunata til at udføre arbejdet, eller om det skal gøres af administrator/varmemester/formand. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00. Hav gerne dit regnskab klar foran dig når du ringer.
Generelt
For fordampningsmålere gælder følgende: Der vil altid ske en naturlig fordampning af væske fra målerens ampuller, også når måleren ikke er i brug. For at udligne den naturlige fordampning, bliver ampullen altid overfyldt (over nulstregen på målerens skala) med netop dén mængde væske, der naturligt fordamper i løbet af et år, når ampullen sættes i (nulstilles).
Da målerampullen sidder i tæt kontakt med radiatoren, er det i praksis hele radiatoren, der skal opvarmes af en forhøjet rumtemperatur fra brændeovn eller solvarme, hvis det skal føre til en uønsket registrering på en ubenyttet radiator.
For elektroniske målere gælder følgende: Som udgangspunkt registrerer elektroniske målere ikke udefrakommende varme. Som krævet i den europæiske målernorm EN 834:2013 har vores elektroniske måler en indbygget funktion til beskyttelse mod temperaturmanipulation. Funktionen vurderer løbende bl.a. om rum- og radiatortemperaturerne er sandsynlige set i forhold til hinanden.
I sjældne tilfælde og under særlige betingelser kan der forekomme utilsigtet registrering grundet målerens indretning. I henhold til målernormen er en mindre (0,3336 * skalaværdien / 100 pr. 24 timer) utilsigtet registrering dog tilladt.
Ja, vi kan sagtens sende et nyt varmeregnskab, hvis du har mistet det. Du kan kontakte vores kundeservice enten på tlf. 77 77 70 00 eller på mail kundeservice@brunata.dk. Så vil vi være behjælpelig med at sende et nyt.
Som udgangspunkt bør møbler, tørrestativer, gardiner og lignende placeres 15-20 cm fra radiatoren. På den måde kan varmen frit afgives og fordeles i rummet. Dette giver bedre varmekomfort og sparer energi på opvarmningen. Hvis målerne bliver tildækket, vil det påvirke den måde, hvorpå de tæller, da der vil blive meget varmt omkring dem. De vil derfor opfatte det som om at der bliver brugt mere varme end der reelt gør.
Under normale omstændigheder vil der ikke ske nogen registrering på vores målere, når radiatorerne ikke har været benyttet i årets løb. Der kan dog være registreret et forbrug, selvom radiatorerne har været slukket, hvis der har været utætheder i termostatventilerne. Termostatventiler, der konsekvent er lukkede, kan gro fast. Det betyder, at der kan sive lidt vand igennem – derfor anbefaler termostatfabrikanterne, at termostatventiler aktiveres med passende mellemrum, også gerne i sommerperioden.
For at konstatere, om ventilerne er utætte, kan man som en hurtig test i fyringsperioden føle på varmerøret umiddelbart før termostatventilen og vurdere, om røret er koldt eller slipper en smule varme igennem. Desuden kan man ved en helt lukket ventil efter 2-3 timer føle på radiatoren tæt på termostatventilen, hvor radiatoren gerne skal føles kold.
Der kan være flere årsager til, at du oplever et højt varmeforbrug. De mest almindelige er:
- Høj luftfugtighed. Dette kan skyldes manglende udluftning, der gør luften ”tung” og meget vanskelig at opvarme.
- Åbentstående vinduer. Dette kan skabe et varmeforbrug, selvom radiatorerne er lukkede, fordi radiatorens termostatventil automatisk åbner, når temperaturen kommer under termostatens frostsikringstemperatur, som typisk er 5-10 C.
- Defekte termostater.
Brunata kan dog ikke tage stilling til, hvorfor beboerens forbrug er, som det er. Vi tager derimod stilling til, om det aflæste forbrug i lejemålet, er regnskabsført korrekt.
Hvis du mangler den originale faktura, kan du kontakte kundeservice på tlf. 77 77 70 00 eller på mail kundeservice@brunata.dk. Så vil vi være behjælpelig med at fremsende en kopi. Hav gerne anlægsnummer og fakturanummer klar når du ringer.
Der kan være flere årsager til, at ejendommens netværksboks(e) er gået offline. De hyppigste årsager er, at strømmen enten er blevet frakoblet eller, at boksen har behov for at blive genstartet.
For at sikre, at Brunata fortsat kan modtage daglige aflæsninger fra ejendommens målere og sensorer, bedes du tilse boksen for at kontrollere, om den er tilsluttet strøm eller eventuelt hjælpe os med at genstarte den.
DET SKAL DU GØRE:
Hvis boksen ikke er tilsluttet strøm
Tilslut boksen og afvent indtil lys nr. 4 kontinuerligt lyser grønt. Vær opmærksom på, at denne proces
kan tage op til 10 minutter.
Hvis boksen er tilsluttet strøm
I tilfælde af, at alle aktive lys er røde, skal boksen genstartes. Det gør du ved frakoble strømmen fra
boksen i ca. 10-15 sekunder og herefter tilsluttes strømmen igen. Afvent indtil lys nr. 4 kontinuerligt
lyser grønt. Vær opmærksom på, at denne proces kan tage op til 10 minutter.
Hvis boksen fortsat ikke virker
Hvis ovenstående tiltag ikke sætter gang i boksen igen, bedes du kontakte Brunatas kundeservice på
77 77 70 00. Herefter vil vi inden for to hverdage sende en montør, der kan reparere boksen.
Fandt du ikke det du søgte?
Skriv til kundeservice via vores chatsupport nederst til højre på din skærm.