Artikel

01.09.2023

Den nemme måde at beskytte beboelsesejendomme

Af Michael Fahlgren
(Tidligere udgivet i Børsen)

Med IoT-baseret sensorteknologi og et netværk, som overholder åbne standarder, kan sikring af beboelsesejendomme gøres både nemt og prismæssigt overkommeligt. Både for ejer og beboer.

Nogle gange kan IoT-løsninger forekomme at være noget fjernt og fremtidsagtigt, men i hvert fald meget komplekse og enormt besværlige at installere og bruge. Vi har, med vores fire services, forsøgt at gøre det meget nemt – det er lidt som et Netflix-abonnement: når først det er betalt har man adgang til hele udbuddet, for når man udfører løsningerne rigtigt, er der tale om ren ’plug-and-play’. Man skal hverken koncentrere sig om netværk, sensorer eller teknik – blot læne sig tilbage og nyde alle fordelene”, indleder adm. direktør Jesper Holm Kristoffersen fra Brunata A/S.

Frit valg på alle hylder

De fire services Brunatas adm. direktør omtaler drejer sig om henholdsvis overvågning af indeklima, lækageovervågning, registrering af løbende toiletter samt overvågning af røgalarmer, samlet under konceptet Brunata Smart Building – og da der er tale om fire adskilte services kan kunderne selv til- og fravælge de forskellige muligheder efter behov.

”Vi håndterer installation, drift af netværket og registrering af alle hændelser. Resultaterne præsenteres på individuelle sider på vores brugerportal. For brugerne er det lidt som med et alarmsystem: vi forstyrrer kun, hvis der er en årsag til det. Som ved alle andre utilsigtede hændelser handler det om at stoppe ulykken i tide og begrænse dens udbredelse – for selv en lille uopdaget lækage bliver til en uhyre omfattende vand- og fugtskade på bygningen med meget store omkostninger til flytning og genhusning af beboerne samt omkostningerne til selve udbedringerne”, pointerer Jesper Holm Kristoffersen.

Velrenommeret selskab i den digitale verden

Som selskab har Brunata godt og vel 100 års erfaringer med at måle, aflæse, beregne og fordele vand- og varmeforbrug i ejendomme af enhver størrelse – det være sig offentligt såvel som privatejede. Imidlertid har den teknologiske udvikling åbnet op for en lang række andre muligheder, ligesom markedet i dag stiller helt andre krav og ønsker end tidligere.

Rejsen fra den analoge til den digitale verden har ligeledes været medvirkende til at åbne helt nye muligheder – herunder anvendelse af IoT-teknologi (Internet of Things).

Vidste du, at...?

  • En lækage på størrelse med et knappenålshoved kan lække op til 70 liter vand på bare 24 timer. Det svarer til indholdet i et lille badekar. Kilde: Energistyrelsen
  • En familie på fire afgiver ca. 8 liter fugt om dagen. Kilde: Teknologisk Institut
  • En fuldt fungerende røgalarm mere end fordobler chancerne for at overleve en brand. Kilde: Københavns Beredskab
  • Et løbende toilet spilder op til 1.100 liter rent vand på 24 timer. Det svarer til 10 badekar. Kilde: Energistyrelsen

”I Brunata blander vi ny og gammel teknologi, og selv den dag i dag har vi ældre ejendomme med analoge målere, der blev monteret hos kunderne mellem de to verdenskrige (1918-1940, red.) – og vi laver forbrugsregnskaber beregnet på data fra disse målere, ligesom vi naturligvis servicerer dem. Med vores Smart Building-koncept lægger vi et netværk ind i ejendommen, som trådløst kommunikerer med de enkelte sensorer, hvorefter forbrugerne kan følge deres forbrug og eventuelle alarmer på kundeportalen Brunata Online. Netværket er baseret på det åbne LoRaWAN® (se faktaboks) hvorved forbrugerne står meget frit med hensyn til valg af leverandører”, fremhæver Jesper Holm Kristoffersen.

Fremtidssikret løsning

I og med at de forskellige services samlet i Brunata Smart Building er baseret på en åben netværksstandard er det meget nemt at udvide med nye services i fremtiden. Dermed er hele konceptet fremtidssikret, på en måde som løsninger baseret på proprietær teknologi slet ikke kan hamle op imod.

”Vi tror ikke på at fremtiden kommer til at bestå af låste systemer. Efterhånden som verden udvikler sig – eksempelvis med flere funktioner i Smart Building – er det rigtig godt, at vi også kan samarbejde med producenter, som udvikler og fremstiller hardware i form af produkter, sensorer og målere, der bygger på denne standard. Lidt ligesom Bluetooth. Vi laver ikke længere proprietære netværk, og de eksisterende ’låste’ netværk bliver udskiftet med åbne teknologier efterhånden som de tilhørende sensorer skal udskiftes. Rigtigt mange af de store producenter leverer sensorer og komponenter til det åbne LoRaWAN® – såsom Bosch og Siemens. Og antallet af velkendte producenter indenfor Smart Homes og Smart Building kategorien, er begyndt at producere enheder, der kommunikerer ved hjælp af den åbne LoRaWAN®-standard”, slutter Jesper Holm Kristoffersen.

Fakta

Hvad er LoRaWAN®-standarden?

Long Range Wide Area Network er en bredt anerkendt netværksteknologi til indsamling og håndtering af små datasæt. Den forbinder batteridrevne trådløse enheder til internettet via et åbent radionetværk, og det er således den ideelle netværksteknologi til fjernaflæste målere og sensorer.

Brunata Smart Bulding

Smart Building-abonnement indeholder alt fra sensorer, installation, service på sensorerne, e-mailnotifikationer
ved problemer og en online platform, Brunata Online, der giver brugerne overblik over bygningernes tilstand.

Brunata Online er en platform for administratorer, hvor man kan få et samlet overblik over data fra forbrugsmålere, præsenteret i overskuelige grafer og tabeller. Samtidig indeholder platformen værktøjer til optimering af energiforbruget, i form af alarmopsætninger og rapporter.

Læs mere om Smart Building

Andre har også læst:

Brunata Smart Building

Brunatas Smart Building-services kan hjælpe administrator med at holde bygninger sikre og sunde, holde ressourceforbruget nede og undgå dyre bygningsskader.

Vindere og tabere i det danske varmeregnskab

Tal fra Brunata viser, hvor stor varmeregningen blev for danske familier i 2022.

Rekordresultat ved indgangen til globalt vækstmarked

Digitalisering af bygningers forbrugsdata og nye overvågningsservices skaber rekordresultat for Brunata.

Brunatas online platform til administratorer og beboere

Brunata Online giver både administratorer og beboere overblik over energiforbruget. Resultatet er ikke bare tidsbesparelser men også mulighed for at spare udgifter og reducere miljøaftryk.