Husk sommerlukningen af jeres varmeanlæg

13. maj 2025

Vidste du, 15. maj er Danmarks nationale Sommerlukkedag? Alligevel lader mange varmeanlægget køre videre på lavt blus. Læs her, hvorfor det er en dårlig ide.

Foråret er endelig kommet. Solen varmer facaderne op, og radiatorerne føles for længst kolde. Alt virker som om fyringssæsonen er overstået. Men det er den ikke – i hvert fald ikke for mange varmeanlæg rundt om i landets boligforeninger og ejendomme.

For mens man nyder forårets komme, lader mange varmeanlægget arbejde videre i det skjulte. På lavt blus, ganske vist – men stadig med et forbrug, der koster både penge og energi. Det svarer til at lade bilen stå i tomgang hele sommeren.

Mange glemmer at sommerlukke for varmen. Og det er egentlig ikke så mærkeligt. For så længe radiatorerne er kolde, tror mange, at varmen er slukket. Men det er ikke nok bare at slukke for radiatorerne. Anlægget cirkulerer stadig varmt vand mellem radiatorerne og varmeveksleren – og det slider på systemet og bruger unødigt meget energi og penge.

“Vi kan se, at sommerlukning ikke bliver brugt alle steder,” fortæller Henrik Asving, Energirådgiver hos Brunata. “Mange udlejere og boligforeninger lader varmesystemet køre videre henover sommeren, men skruer f.eks. blot ned for radiatorerne. De bruger energi og penge på at holde systemet kørende til ingen verdens nytte.”

Læs også: Sådan sparer du på varmen i bygningen

Hvor meget sparer man på at sommerlukke for varmen?

Energistyrelsen vurderer, at man kan spare ca. 3-5 % af den samlede varmeregning ved at sommerlukke. Det sparede beløb afhænger af prisen for varmen – men det kan give et anseeligt beløb pr. lejlighed.

Sommerlukningen har også en positiv indflydelse på afkølingen af varmen, der sendes retur til fjernvarmeselskabet. Når varmeanlægget kører om sommeren og varmen ikke bruges, er risikoen for at sende for varmt vand retur stor – og derved give en afgift.

Ej at forglemme at når varmeforbruget reduceres, udledes der mindre Co2 og skåner derved miljøet.

Men hvordan gør man egentlig? Her er en enkel guide til, hvordan I sommerlukker for fjernvarmen

  1. Find returløbet på radiatorvekslerens primærside (der hvor fjernvarmen løber retur fra veksleren til værket)
  2. Følg røret og den første ventil/hane, man møder lukkes
  3. Sluk for cirkulationspumpen
  4. Sæt evt. manilamærke på mærket ”sommerventil” så den nemt kan findes næste gang.
  5. Der er nu sommerlukket

Giv varmen en ferie

Derfor er 15. maj udnævnt til Danmark sommerlukkedag – en påmindelse om, at varmeanlægget også har brug for ferie.

Så gør det til en fast rutine – det kræver kun fem minutter. Og nyd tanken om, at I sparer penge, mens I hjælper klimaet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender ca. 4-6 nyhedsbreve årligt med nyheder om Brunata, vores kommende events, relevant brancheindsigt og inspiration - samt gode råd, tips til bygningsdriften.