Hvad er returvarme – og hvorfor skal I holde øje med den?

10. juni 2025

Alt for mange betaler for varme, de aldrig bruger. Her forklarer vi, hvad returvarme betyder for økonomien, driften og klimaet – og hvordan du får styr på de

Returvarme lyder måske teknisk. Men den har stor betydning for både varmeregningen og klimaet. Og det er faktisk ret nemt at forstå, hvorfor.

Når din ejendom får leveret fjernvarme, sker det gennem et lukket rørsystem. Varmen kommer ind som varmt vand – og sendes retur, når den er brugt. Jo mere varme, bygningen når at bruge, jo koldere bliver vandet, når det sendes tilbage til fjernvarmeværket.

Det er dét, vi kalder returvarme – altså temperaturen på det vand, der løber tilbage.

Jo lavere returtemperatur, jo bedre.

Hvorfor er det vigtigt at holde øje med returvarmen?

Når returvandet er koldt, betyder det, at ejendommen har udnyttet varmen effektivt. Det giver en god afkøling, og fjernvarmeselskabet kan nemmere genbruge vandet og producere ny varme med lavere energiforbrug.

De fleste fjernvarmeselskaber stiller et krav om, at returtemperaturen skal være 30 grader lavere end fremløbstemperaturen. Er den ikke det, bliver man typisk pålagt ekstra afgifter.

Omvendt tilbyder nogle selskaber en bonus, hvis I formår at afkøle vandet endnu mere.

Hvis returvandet derimod er for varmt, tyder det på, at varmen ikke bliver brugt effektivt. Det kan fx skyldes, at radiatorerne ikke er indstillet korrekt, at systemet kører hele sommeren uden behov – eller at anlægget ikke er balanceret.

Kort sagt: Du betaler for varme, som aldrig bliver brugt.Uanset årsagen har det en pris.

“Vi ser ofte, at boligforeninger med for høj returvarme betaler tusindvis af kroner ekstra hvert år – helt unødigt,” fortæller Henrik Asving, Energiovervågningsekspert hos Brunata. “Men det kan løses med få justeringer i driften.”

Lyt også til: Podcast om hvordan digitale energisystemer kan hjælpe ejendomme med at spare penge og nå klimamålene.

Energy Management System gør det lettere at følge med

Et energistyringssystem – et såkaldt EMS– gør det langt nemmere at holde øje med returtemperaturen. Her kan du følge udviklingen løbende og opdage, hvis noget ændrer sig.

“Når du har adgang til live-data via EMS, kan du hurtigt se, hvis returvarmen stiger. Det giver mulighed for at reagere med det samme – i stedet for først at opdage problemet, når regningen kommer,” forklarer Henrik Asving, der har ansvaret for Brunatas Energy Management-løsning.

Samtidig kan du sammenligne ejendomme og se, hvor der er potentiale for forbedringer. Det gør EMS til et effektivt værktøj – både for driften og økonomien som for klimaet.

En vigtig brik i den grønne omstilling

Returvarme handler ikke kun om penge. God afkøling betyder mindre energispild og lavere CO₂-udledning. Når systemet kører effektivt, skal fjernvarmeværket bruge færre ressourcer på at producere varme – og det er godt for klimaet.

Vil I have fuldt overblik over jeres energiforbrug og CO2-udledning?

Brunata Energy Management er et intelligent og dynamisk overvågningsværktøj, der gør det nemt at spare både tid og penge på driften af jeres ejendomme.

Læs om Brunata Energy Management her