Når det bliver koldt udenfor, falder luftfugtigheden også. Det påvirker indeklimaet. For når vi lufter ud derhjemme, lukker vi tør luft ind i boligen. Når vi samtidig skruer op for varmen indendørs, bliver luften endnu tørrere. I ældre ejendomme kan det være godt at sænke luftfugtigheden, men i moderne etagebyggeri, der fx er bygget af beton, kan det give store udfordringer.
For når indeklimaet tørrer ud, går det ud over trægulve, vægge, bordplader og møbler, der nemt får sprækker og revner. Men – og det er måske endnu værre – det kan også påvirke beboernes helbred.
En belastning for beboerne
I Astma-Allergi Shoppen ved de alt om hvilke problemer, for tørt indeklima kan give: “Rigtig mange får problemer om vinteren med tør luft – det trigger astmaen og generer de sarte slimhinder. Det kan endda, for nogen, blive så slemt, at det resulterer i næseblod,” fortæller de.
Det er typisk ved en luftfugtighed på under 30%, at de fleste begynder at fp problemer. Om vinteren kan luftfugtigheden i nogle tilfælde komme helt ned på 7%. Det kan give problemer for beboere, der lider af astma og allergi.
Listen over potentielle gener er lang: Forværring af astma, udtørrede slimhinder, tør hals, hovedpine, ru og tør hud, sprukne læber og andre ubehagligheder
Hvad kan man gøre ved det?
Først og fremmest gælder det om at holde øje med indeklimaet og luftfugtigheden. Til det er indeklimasensorer, der måler temperatur og luftfugtigheden, oplagte løsninger. Benytter man sig af moderne, trådløse fugtsensorer, som dem Brunata anvender til deres Indeklimaovervågning, kan de tilmed selv give beboere og administratorer besked, når den relative luftfugtighed når et kritisk niveau i længere tid.
Det er altid en god idé at lufte ud i sin bolig. Både om sommeren og om vinteren. Men når udetemperaturen kommer under 0 °C, øger du ikke luftfugtigheden ved at lufte ud, da den luftfugtigheden falder udenfor. Også selvom det regner.
Derfor skal der tilføres fugt på anden vis. Det kan fx være en god idé at have mange planter, der kræver hyppig vanding. En mulighed er at hænge vasketøjet til tørre indenfor eller bade for åben dør, så fugten fordeler sig i lejligheden. Men vær forsigtig og pas på, at luftfugtigheden ikke bliver for høj.
Gør det til vane at lufte ud
Uanset om luftfugtigheden er for høj – dvs. over 60% – eller for lav – dvs under 40% – er det vigtigt lufte ud hver dag. Det kan være svært at huske at få luftet ud i en travl hverdag, men gør det fx til en vane at lufte ud om morgenen, når du børster tænder, når du kommer hjem fra arbejde, og igen om aftenen, når du børster tænder.
Vil du sikre et sundt og behageligt indeklima i jeres ejendomme?
Med Brunatas intelligente indeklimasensorer er det nemt overvåge og optimere luftfugtigheden og temperaturen i jeres ejendomme.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi udsender ca. 4-6 nyhedsbreve årligt med nyheder om Brunata, vores kommende events, relevant brancheindsigt og inspiration - samt gode råd, tips til bygningsdriften.