Hvorfor er energiovervågning det nye sort i ejendomsbranchen?
Fra grønne regnskaber og tidsbesparelser i hverdagen til optimeret drift og forbrugsovervågning – et intelligent energiovervågningssystem åbner dørene til en lang række fordele, fortæller Brunatas ekspert på området.
Andelsforeninger og boligselskaber landet over er begyndt at indse fordelene ved energiovervågningssystemer, der giver et komplet overblik over energiforbrug og CO2-udledning i deres ejendomme. Det giver stor efterspørgsel på løsninger som Brunatas Energy Management.
Det overrasker ikke Brunatas energiovervågningsekspert, Henrik Asving: “I hverdagen slipper varmemesteren for at gå rundt og aflæse målere, da al overvågning og rapportering foregår automatisk via trådløse sensorer,” forklarer han.
“Det giver også betydelige fordele for administrationen, der kan glæde sig over store driftsbesparelser og lavere omkostninger på varme-, vand- og el.”
Et kommende EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering er på vej, som man kender fra CSRD til virksomheder – når det implementeres, forventer han, at efterspørgslen vil stige yderligere
“Den administrative byrde ved at indsamle og rapportere data om bygningers energiforbrug og CO2-udledning bekymrer mange. Her kan et intelligent energiovervågningssystem gøre en betydelig forskel ved automatisk at indsamle og behandle alle oplysninger til de kommende bæredygtighedsrapporter,” siger Asving.
Ejendommens digitale vagthund
Ikke mindst i det daglige kan et energiovervågningssystem gøre en stor forskel. “Det fungerer som ejendommens digitale vagthund,” forklarer han. “Det kan blandt andet overvåge, om der er stigninger i varmeforbruget, er brud på rørene, er lækager eller fejl i ventilationssystemet,” forklarer han.
“Forleden var jeg ude hos en af vores store kunder i Københavns Nordvestkvarter. Vi gik nede under bygningerne og opdagede pludselig et lokale, hvor der stod vand i en halv meters højde. ‘Så skulle du bare se etagen nedenunder,’ sagde driftschefen.”
‘”Hvorfor bliver det ikke pumpet væk?’ spurgte jeg. ‘Ja, nogle gange slår relæet jo fra,’ sagde han og slog ud med armene. Havde de haft energiovervågning, ville systemet have opdaget, at pumperne ikke fungerede.”
Vi hjalp en stor andelsforening med at skære ned på vandspildet. “Systemet, der overvåger hovedmålerne, viste, at der konstant løb vand gennem nogle af rørene. Vi fandt hurtigt ud af, at flere beboere havde utætte cisterner. Det kan hurtigt koste flere tusinde kroner om måneden, så det var godt at få dem stoppet i en fart.”
“En anden gang var jeg ude hos en anden større kunde for at hjælpe dem med at implementere deres Energy Management. Da vi havde sat de fjernaflæste målere op, kunne vi se, at der konstant løb vand gennem rørene i vaskeriet. Også selvom maskinerne ikke blev brugt. Det viste sig, at ventilerne i vaskemaskinerne var kalkede til. Havde de ikke fået Energy Management, kunne der være løbet meget vand i åen, før det var blevet opdaget.”
Henrik Asving, Energy Management rådgiver.
Genvejen til de grønne regnskaber
Det vides endnu ikke præcist, hvornår EU’s direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering – typisk omtalt som CSRD – bliver gældende for ejendomsbranchen, men når det træder i kraft, skal boligselskaberne indrapportere deres CO2-udledning og klimaaftryk.
“De fleste forventer, at direktivet bliver gældende fra 2025,” fortæller Asving. “Og så får selskaberne og foreningerne travlt med at indsamle data og udarbejde grønne regnskaber.”
“Det kan blive en dyr og tidskrævende opgave både for varmemestrene og administrationen. Her kan man få stor glæde af et system som Energy Management, der gør det enkelt at få tal om energiforbrug og CO2-udledning til bæredygtighedsrapporterne.”
Tre gode grunde til at investere i energiovervågning
Henrik Asving savner ikke eksempler på værdien af at have et intelligent energiovervågningssystem. Men hvis han skal nøjes med tre gode grunde til at investere i en løsning som Energy Management, er han ikke i tvivl.
“Først og fremmest kan det tekniske personale spare en masse tid og besvær i hverdagen. Dernæst er det virkelig uvurderligt, at man kan opsætte alarmer og opdage energispild, lækager, oversvømmelser og meget mere i god tid. Sidst, men ikke mindst, bliver det meget lettere for selskaberne, når de skal i gang med at indhente og bearbejde data til de kommende bæredygtighedsrapporter.”
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi udsender ca. 4-6 nyhedsbreve årligt med nyheder om Brunata, vores kommende events, relevant brancheindsigt og inspiration - samt gode råd, tips til bygningsdriften.