- Forside
- Om Brunata
- Tips og guides
- 3 råd hvis din radiator ikke virker
Tips og guides
3 råd hvis din radiator ikke virker
Er der ingen varme i din radiator? Det er slet ikke usædvanligt, når fyringssæsonen starter, at en eller flere af radiatorerne i en ejendom er uden varme. Du kan også opleve, at radiatoren kun er varm i toppen og helt kold i bunden. I de fleste tilfælde er løsningen heldigvis enkel.
Årsager til at din radiator ikke varmer
Der kan være flere årsager til, at radiatoren forbliver kold, selv om det centrale varmeanlæg er tændt, og du har skruet op for termostaten. De tre mest almindelige problemer, som du ofte selv kan løse, er disse:
Der er for meget luft i radiatoren
Vil din radiator ikke varme, kan årsagen være, at der er for meget luft i systemet.
Ventilnålen sidder fast
Inde bag termostaten sidder der en ventil med en stift i, der kaldes en ventilnål. Når radiatoren har været slukket hele sommeren, er det ikke unormalt, at ventilnålen sætter sig fast.
Pakdåsen skal skiftes
Pakdåsen er en del af den ventil, der sidder bag termostaten. Pakdåserne på dine radiatorer skal fra tid til anden skiftes. Varmer din radiator ikke, kan det være fordi, pakdåsen er blevet for gammel.
NB! Bor du til leje, er det en god idé at spørge din udlejer, inden du selv går i gang med at lufte din radiator ud, skifte pakdåse eller løsne ventilnålen.
LÆS OGSÅ: Guide til et godt indeklima
Hvornår tænder man for varmen?
Det er forskelligt, hvornår der bliver tændt for varmen i etageejendomme med flere lejligheder. Nogle steder er der først varme i radiatorerne, når fyringssæsonen begynder 1. oktober. Andre steder afhænger det af udetemperaturen, hvornår man tænder for varmen i ejendommen.
Sidder radiatorens ventilnål fast?
Den eneste måde at finde ud af, om den kolde radiator skyldes, at ventilnålen har sat sig fast, er tage termostaten af radiatoren. Heldigvis er det en simpel operation, og derfor er det også det første, du bør gøre, når du ikke kan få varme på radiatoren.
Sådan løsner du ventilnålen på din radiator
- På termostaten sidder der en unbracoskrue, som du skal løsne. Ofte sidder en ovenpå termostaten tættest på radiatoren. Men en unbrakonøgle skruer du skruen ud. Nu kan du tage termostaten af radiatoren.
- Inde bag termostaten finder du ventilen. Den lille stift, der stikker frem fra ventilen, er ventilnålen. Tryk ind på den nogle gange, evt med en hård genstand, for at få den til at løsne sig.
- Hvis det ikke hjælper kan det være nødvendigt at hive den lille stift ud med en tang. Der kan sidde aflejringer på den, som du kan forsøge at fjerne. Det er en god ide at smøre den med noget hanefedt. Tryk derefter stiften på plads igen.
- Til sidst skruer du termostaten på igen og tjekker, om du nu kan få lov at regulere varmen på din radiator.
Skal pakdåsen på radiatoren skiftes?
Smuds og ir kan få ventilens pakdåse til at gro fast. Har det ikke hjulpet at løsne ventilnålen, kan du forsøge at skifte pakdåsen.
Sådan skifter du pakdåsen på din radiator
- Skru termostaten af som beskrevet ovenfor.
- Med en svensknøgle eller papegøjetang skruer du (mod uret) pakdåsen ud. Pakdåsen ligner en kobbermøtrik.
- Herefter skruer du en ny pakdåse ind, hvor den gamle sad. Sørg for at stramme den en ekstra gang med din svensknøgle eller papegøjetang.
- Til sidst skruer du termostaten på igen og tjekker, om du nu kan få lov at regulere varmen på din radiator.
Er der luft i radiatoren?
Er din radiator kun varm i toppen og kold i bunden, eller laver den banke-lignende lyde, kan det var tegn på, at der er for meget luft i systemet. Det løser du ved at lufte din radiator ud.
Sådan lufter du din radiator ud
- For enden af din radiator sidder der en udluftningsventil, der kan løsnes. Sørg for at holde en klud eller et viskestykke under ventilen, for der kan pible vand ud, når du løsner den.
- Det kan være nødvendigt at bruge en svensknøgle eller papegøjetang for at løsne ventilen.
- Når du har løsnet udluftningsventilen nok, vil du kunne høre luften sive ud. Afvent, at der begynder at løbe vand ud af ventilenl. Det er tegn på, at du har fået lukket luften ud, og at vandet nu kan løbe, som det skal i systemet.
- I nogle tilfælde bliver der ved med at sive luft ud. Det er symptom på, at der skal fyldes vand på hovedanlægget.
- Skru ventilen på igen – nu skulle din radiator gerne virke.
Hvad påvirker mit varmeforbrug?
Hvilken type bolig du bor i, hvor stor den er, og hvor mange I bor under samme tag har alt sammen indflydelse på, hvor meget energi du bruger til at varme værelser og stuer op til en behagelig temperatur.
Nogle af faktorerne er du selv herre over. Andre er ude af dine hænder.
Andre årsager til at din radiator ikke virker
Virker rådene ovenfor ikke, bør du tage fat i ejendommens varmemester eller administrator. Årsagen til de kolde radiatorer kan f.eks. være:
- Centralvarmepumpen er defekt eller slukket
- Varmeanlægget er stadig sat på sommerdrift
- Der er for lavt vandtryk på varmeanlægget
- Udeføleren på varmeanlægget virker ikke
- Fremløbstemperaturen er centralvarmen er for lav
Slå genvej til en grønnere hverdag!
Vi har samlet nyttige og besparende tips og tricks til, hvordan du får et mere bæredygtigt forbrug af vand, varme, el og gas - og, skaber et bedre indeklima.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi udsender ca. 4-6 nyhedsbreve årligt med nyheder om Brunata, vores kommende events, relevant brancheindsigt og inspiration - samt gode råd, tips til bygningsdriften.