Tips og guides

Sådan forbedrer du luftfugtigheden indendørs

Ved du hvor høj luftfugtigheden bør være i din bolig? For høj luftfugtighed i dit hjem kan være til skade for både dig, din familie og din bolig. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på luftfugtigheden indendørs, for at mindske risikoen for skimmelsvamp og dyre fugtskader.

Hvad bør luftfugtigheden være indendørs?

Den relative luftfugtighed bør ligge et sted mellem 40 – 60% både for private hjem og arbejdspladser. Generelt set er luftfugtigheden i mange danske hjem for høj, og det kan skade både dit helbred og ejendommens sundhed.

Årsagen til den relativt høje luftfugtighed i danske hjem skyldes blandt andet, at luftfugtigheden stiger bare ved at vi er til stede og klarer vores daglige gøremål derhjemme. Det kan være alt fra bad, tøjvask og madlavning.

Man estimerer at en familie på fire eksempelvis afgiver 10-12 liter vand i døgnet og de liter vand skal ud af boligen, så man ikke risikerer at vægge og interiør suger vandet op.

  • Den relative luftfugtighed bør ligge på 40-60 procent
  • Fugtigheden om sommeren bør ligge under 60-65 procent
  • En optimal luftfugtighed om vinteren bør ligge under 40-45 procent

LÆS OGSÅ: Guide til et godt indeklima

Hvor kommer fugten fra?

Der kan dannes fugt i din bolig af flere forskellige grunde. Det kan skyldes din bolig. Andre gange skyldes det dine daglige gøremål og at dine dine naturlige vaner ikke er gode for indeklimaet.

Mulige årsager til at luftfugtigheden i din bolig er for høj:

  • Mangel på gennemtræk
  • Vådt vasketøj i aflukkede rum
  • Damp fra bad
  • Os og damp fra madlavning

Hvorfor er høj luftfugtighed skadeligt?

De fleste problemer med indeklimaet skyldes for høj luftfugtighed. Din bolig kan tage skade, da den høje luftfugtighed kan resultere i husstøvmider og skimmelsvamp. Høj luftfugtighed og manglende udluftning giver i særdeleshed skimmelsvamp gode vækstbetingelser. Forbedres luftfugtigheden ikke kan du i værste tilfælde risikere et svampeangreb, der inficerer hele boligen.

Konsekvenserne af skimmelsvamp kan være ganske dramatiske. Helbredsmæssigt kan det give irriterede slimhinder, træthed, åndedrætsbesvær og hovedpine. I tilfælde hvor skimmelsvampen for alvor har fået lov at gro, er der risiko for, at man udvikler allergi og astma.

Skimmel kan også have store konsekvenser rent økonomisk i forbindelse med udbedring af bygningsskader.

Derfor: vær opmærksom på luftfugtigheden og reager hurtigt, hvis der er tegn på fugt eller svamp!

Hvordan måler du fugt indendørs?

Det kan være svært at vurdere, om luftfugtigheden i din bolig er som den skal være. Her kan man blandt andet bruge et hygrometer. Et hygrometer fungerer ligesom et termometer og måler luftfugtigheden i boligen. På den måde kan du let sikre dig, at den relative luftfugtighed ligger inden for det anbefalede – mellem 40-60 procent, alt afhængigt af årstiden.

Der kan også være andre ting, som kan være indikatorer på luftfugtigheden. Løst tapet eller skimlet kælderlugt er to af de mere ekstreme indikatorer på, at der kan være noget galt med luftfugtigheden. I så fald er det en god idé at anskaffe sig et hygrometer for at få svar på, om fugt er en del af problemet.

Hvis du bor i en etageejendom

Hvis du bor i lejlighed, er det også muligt at få en fjernaflæst fugtmåler og en online fugtalarm, som giver dig direkte besked, hvis luftfugtigheden er for høj. Det er et godt redskab til at undgå fugtskader i etageejendomme.

Særligt i nye byggerier er konstruktionen bygget så tæt, at for høj luftfugtighed hurtigt kan blive en udfordring, hvis ikke der er indbyggede løsninger til at afhjælpe fugt. Vær derfor ekstra opmærksom på at det kan være problematisk af tørre vasketøjet i nybyggeri – og sørg for at lufte ud så ofte som muligt!

Hvad gør jeg, hvis luftfugtigheden er for lav?

Hvis luftfugtigheden er for lav, er det en god idé at tale med den ansvarlige for den bygning, du bor i, for at finde ud af årsagen og hvad der skal til for at ændre på luftfugtigheden lige netop dér, hvor du opholder dig. Er der meget tør luft og lav luftfugtighed, kan du opleve f.eks. udtørrede slimhinder kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at tilføre fugt.

Lad Brunata klare dit indeklima

Med Brunatas intelligente løsninger til beboelsesejendomme bliver det langt nemmere at sikre beboerne sunde, sikre og velfungerende bygninger at bo i.
Kernen i løsningerne er vores intelligente netværk, der ved hjælp af målere og sensorer kan samle præcise data om ejendommene. Vores løsninger omfatter bl.a.:

Indeklimasensorer

Indeklima

Ved hjælp af intelligente indeklimamålere kan ejendomsadministrator blive alarmeret om fugtproblemer i de enkelte lejemål, og dermed gribe ind længe inden, der udvikler sig skimmelsvamp.

Læs mere her

Lækager

Ved hjælp af intelligente lækagesensorer kan administrator modtage en alarmnotifikation, hvis en lækage er under udvikling. Således kan lækagen stoppes, inden spildet løber løbsk og skader både bygning og økonomi.

Læs mere her

Røgalarmer

Med en intelligent røgalarm får administrator besked om defekte alarmer og udløb af batterilevetid. Det gør det nemmere at planlægge service af alarmerne samtidig med at beboerne og ejendommen altid er bedst muligt beskyttet.

Læs mere her

Få styr på dit indeklima

Der er meget du selv kan gøre for at skabe et godt indeklima i din bolig og dermed undgå fugtskader på dig selv og din bolig. Vi giver dig derfor her 9 gode råd til at skabe et godt indeklima:

  1. Rengøring
    Sørg for at gøre rent i alle kroge med både klud og støvsuger. Hvis der er mange steder i din bolig hvor du ikke får gjort løbende rent, vil afgasning fra materialer binde sig til støvet og være skadeligt. Det er derfor vigtigt at gøre rent både ofte og grundigt.
  2. Bad
    Lange bade er rare, men dampen fra badet er med til at øge luftfugtigheden i din bolig. Derfor er det vigtigt, at du lufter ud efter et bad og evt. forkorter badet (læs også være vores gode råd om vandforbrug). Åbn et vindue eller tænd for udsugningen, så dampen kan forsvinde fra din bolig.
  3. Hold din bolig lun
    Den ideelle temperatur i din bolig er omkring 20 grader i alle rum. På den måde undgår du, at bløde møbler bliver fugtige og inviterer til både husstøvmider og skimmelsvamp.
    Lad indvendige døre stå åbne for at holde luftfugtigheden ens i hele huset, så du ikke har rum med en høj relativ luftfugtighed og andre med lavere relativ luftfugtighed.
  4. Luft ud
    Det anbefales at man lufter ud med gennemtræk i fem til 10 minutter flere gange om dagen. En grundig gennemluftning er godt for din bolig og dit indeklima, fordi du på den måde renser ud for de partikler der afgives fra elektronik, legetøj og møbler. På samme måde renser det også din bolig for os fra madlavning – madlavning afgiver både fugt og partikler.
  5. Anvend allergivenlige rengøringsmidler
    Rengøringsmidler kan være hårde ved din hud og dine luftveje. Derfor er det altid en god idé at købe rengøringsmidler med omtanke og at gå efter varer med Den Blå Krans.
  6. Drop rygning indendørs
    I dag er det blevet normalt at man ikke længere ryger indendørs. Men nogle hænger stadig ved i de “gamle vaner” og skaber dermed et dårligt indeklima for både mennesker og bolig. Røgen går nemlig ikke kun i lungerne, men også i møbler, tapet og gulvtæpper. Sørg derfor for at ryge udenfor, hvis du skal ryge.
  7. Minimér brugen af levende lys
    Også selvom de er hyggelige. Levende lys afgiver nemlig partikler, som er usunde for luftvejene og kan også resultere i mørke plamager på vægge og i loftet.
  8. Flyt det våde vasketøj udenfor
    En stor synder til for høj luftfugtighed er vådt vasketøj indendørs. Undgå at tørre tøj indenfor og brug i stedet alternative tørre steder såsom et tørreloft, altanen eller carporten.
    Hvis du bor i lejlighed og ikke har mulighed for at tørre tøj andre steder inden indendørs, vil det bedste sted som oftest være på badeværelset. På badeværelset er der nemlig i forvejen sørget for udluftning og luftcirkulation.
  9. Brug planter i indretningen
    Planter med mange blade bidrager til at rense luften i din bolig. Planterne tilfører ilt og optager allergifremkaldende stoffer såsom formaldehyd. De er derfor ikke kun pæne at se på, men kan rent faktisk bidrage til et sundere indeklima og afhjælpe allergier.

Slå genvej til en grønnere hverdag!

Vi har samlet nyttige og besparende tips og tricks til, hvordan du får et mere bæredygtigt forbrug af vand, varme, el og gas - og, skaber et bedre indeklima.

Se vores guides

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender ca. 4-6 nyhedsbreve årligt med nyheder om Brunata, vores kommende events, relevant brancheindsigt og inspiration - samt gode råd, tips til bygningsdriften.