Case

EED virker! Forbrugsnotifikationer gør en forskel

EU’s energieffektivitetsdirektiv kræver, at beboere får at vide, hvor meget varme de bruger hver måned. Men gør de såkaldte EED Forbrugsnotifikationer en forskel? Får det folk til at spare på energien? Spørger man ejendomselskabet Ekona, er svaret et klart og tydeligt “Ja!”

Ekona er et familieejet ejendomsselskab, der udlejer privatboliger i Århus, Odense, Kolding, Randers og Odder. I alt har virksomheden ca. 340 lejligheder fordelt på 38 anlæg.

Ekona har været kunder hos Brunata siden 2016.

”Der er ingen tvivl om, at EED har en effekt. Jeg kan tydeligt se i forbrugsregnskaberne, at lejere, der bruger Brunata Online, har et mindre forbrug,” fastslår Søren Møller-Nielsen, direktør i Ekona.

For at skabe en mere miljøvenlig fremtid har EU indført det såkaldte Energieffektivitetsdirektiv (EED). Det kræver, at udlejere giver beboere adgang til deres månedlige energiforbrugsdata. Siden januar 2022 har udlejere og boligselskaber i følge loven været forpligtede til at levere oplysningerne hver måned i fyringssæsonen.

Beboerne skruer ned for forbruget

“Vi begyndte at sende EED Forbrugsnotifikationer ud allerede i 2022. Først og fremmest gjorde vi det for at overholde loven,” fortæller Søren Møller-Nielsen.

“Jeg regnede ikke rigtig med, at mange ville reagere på det. Men virkeligheden indhenter os alle,” udtaler direktøren, der har noteret sig, at op til 2/3 af beboerne faktisk følger deres forbrug på Brunata Online. “Det er væsentligt flere, end jeg havde regnet med, må jeg indrømme.”

Billigere og lettere for udlejere at overholde lovgivningen

“I begyndelsen sendte vi selv notifikationerne ud med e-mail og brev. Det var tidskrævende at sætte op og besværligt at håndtere de e-mails, der blev afvist,” forklarer Søren Møller-Nielsen.

“Men det ændrer sig nu, hvor vi har skiftet til Brunatas EED-service. Fremover vil vores notifikationer blive sendt ud automatisk af Brunata. Tilmed uden nogen omkostninger for os som udlejere.”

1. januar 2024 kom der nemlig en ændring i lejeloven og almenlejeloven, der betyder at alle omkostningerne til EED Forbrugsnotifikationer fremover ikke bare kan, men skal indgå i forbrugsregnskabet. Dermed bliver det omkostningsfrit for boligselskaber og -foreninger at levere de månedlige forbrugsoplysninger.

“Hvis vi skulle fortsætte med at sende notifikationerne manuelt, ville det være spild af tid. Vi har nok at se til i forvejen. Når vi bruger Brunatas EED-service, skal lejerne ifølge loven dække omkostningerne. Så vi sparer både tid og penge.”

Og der er flere fordele ved at bruge denne service, forklarer Søren Møller-Nielsen.

“Før sendte vi standard e-mails, hvor vi bad folk om at tjekke deres forbrug. Det irriterede nogle at modtage den samme e-mail hver måned. Med den nye service modtager de en PDF med deres aktuelle forbrugsdata. Det gør e-mailen mere relevant – og mindre irriterede, fordi det ikke er en standardbesked.”

”Der er ingen tvivl om, at EED har en effekt. Jeg kan tydeligt se i forbrugsregnskaberne, at lejere, der bruger Brunata Online, har et mindre forbrug.”

Søren Møller-Nielsen, direktør i Ekona.

Beboere uden e-mailadresse

”Den eneste udfordring vi stadig står overfor, er lejere, der ikke har en e-mailadresse. De skal modtage forbrugsdata via et traditionelt fysisk brev. Heldigvis generer Brunata disse breve, så vi blot skal udskrive dem og sende dem afsted,” fortæller Søren Møller-Nielsen.

Mod en grønnere fremtid

Formålet med EED Forbrugsnotifikationerne er selvfølgelig at få folk til at spare på energien og dermed bidrage til en mere bæredygtig fremtid, hvor vi alle bliver bedre til at udnytte vores ressourcer.

Søren Møller-Nielsen er ikke i tvivl om, at EED Forbrugsnotifikationerne gør en forskel. “Jeg kan se det på forbrugsregnskaberne. Et kvalificeret gæt vil være, at vores lejere har nedsat energiforbruget med 10-15%. Som jeg husker det, er EEDs ambition at sætte forbruget ned med 20%. Så vi kommer deropad,” siger han med et smil på læben.

EED lovgivning

Optimer jeres energiforbrug med EED Forbrugsnotifikationer

Brunatas EED Forbrugsnotifikationsservice understøtter EU’s grønne initiativer, og hjælper både bygningsejere, administratorer og beboere med at reducere energiforbruget.

Læs om Brunatas EED Forbrugsnotifikationsservice her