Kvinde skyller gulerødder med vand
18. november 2022

Tips og guides

Vandregnskaber til beboelses- og erhvervsejendomme

Når du bor i en ejendom, der består af flere boliger eller lejemål, skal udgifterne til vand fordeles mellem dig og dine naboer, så du kun betaler for det, du og din husstand har brugt.

Hos Brunata handler vandregnskaber ikke bare om at levere præcise og retfærdige opgørelser til tiden. Det handler også om at gøre data forståelige, lette at gennemskue og nemme for den enkelte beboer at aflæse.

Brunata sikrer, at du kun betaler for det, du selv bruger. Det gør vi primært via fjernaflæste målere, der giver et billede af dit forbrug, og sådan sikrer vi, at vandregnskabet bliver en fair fordeling af udgifterne mellem ejendommens husstande.

Ved du, hvor stort vores vanforbrug i hjemmet er?

Hvad er et vandregnskab?

Vandregnskabet er en opgørelse over, hvor meget vand der er brugt i din bolig over det sidste år og viser, hvor meget du skal betale for vand. Der kan være omstændigheder såsom flytning, der gør, at opgørelsen afviger fra et år til et andet.

Vandregnskabet opgøres én gang årligt og vil typisk følge regnskabsåret fastsat af det lokale vandværk i din kommune.

Vandregnskabet hører ofte under det, der også hedder forbrugsregnskab. Forbrugsregnskabet omfatter oftest vand-, varme- og elforbruget, men i enkelte tilfælde bliver vand opgjort for sig i sit eget regnskab.

Læs mere om Brunatas forbrugsregnskaber

Forstå dit vandregnskab

I dit vandregnskab finder du flere forskellige oplysninger.

Regnskabet fortæller noget om det samlede vandforbrug for hele ejendommen, og også hvor meget vand der er brugt i din husstand. Det fortæller desuden også, hvilke oplysninger der ligger til grund for vandafregningen.

Dit vandregnskab indeholder:

Vandudgiften for hele ejendommen, som din bolig er en del af. Den totale udgift vil være oplyst i kroner og samlet vandforbrug i m3.

Din vandudgift som enkelt husstand. Hvis I har individuelle kubikmetervandmålere, vil dit vandregnskab også vise præcis, hvor mange m3 vand din husstand har brugt.

Beboerens andel. Ud fra ejendommens samlede forbrug og udgift og de individuelle målinger i boligerne, udregnes pris pr. m3 således, at den enkelte beboer kan se sin andel af den samlede udgift.

Manglende data. Hvis der mangler målerdata, beregnes et forbrug. Dette gøres typisk efter tidligere målinger og antal kalenderdage i forrige og indeværende periode. I vandregnskaber benyttes typisk kalenderdage, hvor man i varmeregnskaber benytter graddage. Læs mere om graddage her.

Spar på vandet - og din vandregning

Vores erfaring viser, at nogle beboere hvert år bliver overraskede over deres vandregning.

Mange af os tænker ikke over, hvor meget vand vi bruger til hverdag. Vi bruger vand, når vi går i bad, går på toilettet, vasker hænder, børster tænder, vasker tøj eller service o.s.v.

8 spareråd til dig, der gerne vil spare på vandet
Mand og kvinde skyller æbler med vand

Ofte stillede spørgsmål om vandregnskaber

Vi har samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål om vandregnskaber, aflæsning og beregning af vandforbrug. Har du spørgsmål til din vandregning, kan du også kontakte vores kundeservice.

Et vandregnskab dækker over følgende:

  • Ejendommens samlede forbrug og udgift af vand.
  • Den enkelte husstands vandforbrug, hvis der er individuelle målere.
  • Forsyningsudgifter.
  • Eventuelle aflæsningsgebyrer ved fraflytning.

Eksempel på vandregnskab

Her får du et eksempel på regnskaber fra Brunata.

Er det Brunata, der står for aflæsning af dine målere og for at udarbejde forbrugsregnskaberne, hvor du bor, kan du se dit vandregnskab og følge dit forbrug på vores platform Brunata Online*. Her kan du få overblik og se, om du bruger mere eller mindre end sidste år.

* Bemærk: såfremt at ejendommen har fjernaflæste målere og har købt adgang til Brunata Online.

Dit vandforbrug registreres af en måler, der sidder på dine vandrør. Brunata aflæser måleren, hvis det er os, der er tilknyttet aflæsning og forbrugsregnskaber, der hvor du bor. Vandaflæsningen kan foretages manuelt eller ved fjernaflæsning af din vandmåler.

Vandmåleren vil altid sidde på din vandinstallation. Bor du i lejlighed, finder du den som regel der, hvor vandrørene bliver ført ind i boligen. Har du brug for at aflæse vandet i et hus eller en erhvervsejendom, finder du den typisk i bryggerset, kælderen eller et teknikrum sammen med f.eks. varme- og elmåleren. Ældre vandmålere er runde og ofte blå. Tit sidder der et låg over vandmåleren, som skal vippes op før vandaflæsning. Nyere vandmålere kan også være firkantede og har et digitalt display.

Du skal som udgangspunkt modtage din vandopgørelse senest fire måneder efter regnskabsåret udløber.

Før Brunata kan lave dit vandregnskab, skal vi aflæse dine målere, din udlejer eller ejendomsadministrator skal oplyse os dit acontobeløb for perioden, og vi skal modtage en opgørelse over det samlede forbrug i ejendommen.

Når vi har lavet dit vandregnskab, skal din udlejer eller ejendomsadministrator derefter have mulighed for at gennemgå regnskabet, hvorefter du modtager regnskabet fra din administrator/udlejer.

Som tommelfingerregel går der ca. fire måneder fra regnskabsåret slutter, til du modtager regnskabet. Et regnskabsår følger dit lokale vandværk.

Hvis du som lejer ikke er enig i vandregnskabet, har du mulighed for at gøre indsigelse. Det skal du gøre inden for 6 uger fra modtagelsen af regnskabet.

Indsigelsen skal gøres skriftligt direkte til din udlejer eller ejendomsadministration. Derefter sendes den videre til Brunata, der behandler den.

Hvis du har klager over vandregnskabet, skal du være opmærksom på, at det skal være en begrundet indsigelse. Det vil sige, at du klart og præcis skal beskrive, hvorfor du mener, at vandregnskabet ikke er gyldigt.

Du kan blive klogere på lejelovens krav til et vandregnskab – såsom frister vedrørende forbrugsregnskaber – hvordan et korrekt forbrugsregnskab udarbejdes m.m. her.

Tjek oplysningerne i din vandopgørelse

Når du modtager din vanopgørelse, er det en god idé at kigge det igennem. Du kan med fordel tjekke:

  • Regnskabsåret. Løber typisk ikke over 12 måneder.
  • Forbrugsperioden. Du skal kun betale for den periode, du har boet i ejendommen. Er du lige flyttet ind eller fraflyttet, er det relevant at tjekke datoerne.
  • Acontobeløbet. Stemmer tallene, eller er beløbet fastsat på et grundlag, du ikke mener, næste års forbrug bør estimeres ud fra? Ændringer til aconto skal ske til din administrator/udelejer.

Vil du vide mere om dit varmeregnskab?

Skal vi stå for jeres vandregnskab?

Brunata har solid erfaring med forbrugsregnskaber til både beboelses- og erhvervsejendomme. Vi gør brug af ny netværksteknologi og fremtidssikrede målere, der med den højeste præcision og pålidelighed sikrer nøjagtig forbrugsdata og en retfærdig fordeling af udgifterne til både vand, varme og el.

Få et tilbud på dine vandregnskaber her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender ca. 4-6 nyhedsbreve årligt med nyheder om Brunata, vores kommende events, relevant brancheindsigt og inspiration - samt gode råd, tips til bygningsdriften.