25. januar 2022

Tips og guides

Derfor stiger din varmeregning

Priserne på naturgas er lige nu højere, end de plejer at være. Og derfor oplever mange danskere, at deres varmeregning stiger. Det gælder både, hvis du har gasfyr, og hvis din bolig er opvarmet med fjernvarme.

Hvorfor er min varmeregning steget?

Årsagerne til en høj varmeregning kan være mange. Først og fremmest er grunden sandsynligvis de stigende priser på naturgas. For uanset om den ejendom, du bor i, bliver varmet op med fjernvarme eller eget gasfyr, så bliver varmen produceret ved at brænde naturgas af.

Lige nu er prisen på naturgas ekstra høj, og mange danskere får derfor en varmeregning, der er højere, end den plejer at være. Brunata har samlet en guide, der forklarer, hvorfor gaspriserne stiger, og hvad du selv kan gøre for at spare på varmen.

Andre årsager til at varmeregningen stiger

Ændringer i din husstand kan også påvirke, hvor meget varme du bruger. Har du været mere hjemme pga. hjemmearbejde, barsel eller er du gået på pension? Jo flere timer, du er hjemme, des mere varme bruger du typisk også. Er I blevet flere beboere i din husstand, har det også indflydelse på varmeforbruget.

Sidst men ikke mindst påvirker temperaturerne udenfor også varmeregningen. Har der været koldere denne fyringssæson end året før, har du muligvis skruet op for varmen indenfor i takt med, at temperaturen er faldet udenfor.

Er din bolig opvarmet med el?

Det er ikke kun gaspriserne, der er steget. Lige nu er elpriserne også historisk høje. Læs mere om, hvorfor elpriserne stiger og få gode råd til at spare på elregningen.

Hvorfor stiger gaspriserne?

Der er ikke bare én men flere grunde til, at priserne på naturgas har taget himmelflugt. Vejret, gang i økonomien, renovering af gasfelter og politisk uro er skyld i en stor efterspørgsel på naturgas samtidig med, at der ikke er gas nok i de europæiske lagre. Og det giver høje gaspriser.

Sidste års vinter og forår var koldere end normalt, og det gav en stor efterspørgsel på naturgas til opvarmning. Den efterfølgende sommer var der varmere i Sydeuropa, end normalt, og det skabte et behov for at bruge mere gas til at producere elektricitet til nedkøling. Derfor er der mindre gas i europæiske gaslagre, end der plejer at være på dette tidspunkt af året.

Samtidig går det langsomt med at få fyldt lagrene op, fordi meget af det gas, der normalt bliver sejlet til Europa, i stedet bliver sendt til Asien, fordi priserne er endnu højere der, og gasproducenterne derfor kan tjene mere ved at sælge det til de asiatiske forbrugere.

Det er med til at presse prisen på gas op – og har i sidste ende indflydelse på din varmeregning.

Renovering og politisk uro giver høje priser

Det danske gasfelt Tyrafeltet, der ligger i Nordsøen, har tidligere bidraget med næsten halvdelen af den samlede danske naturgasproduktionen, men for tiden bliver feltet renoveret og vil først være klar til at tage produktionen op igen i 2023. Det har også påvirket gaspriserne.

Indtil renoveringen er færdig, får vi i Danmark gas andre steder fra. Det er blandt andet biogas fra Tyskland, naturgas fra norske gasfelter i Nordsøen, der bliver blandet med biogas, der er produceret i Danmark. Men flere af de norske naturgasfelter bliver også renoveret, og derfor kan Norge ikke levere lige så meget gas som sædvanligt.

Renoveringen af Tyrefaltet har også betydet, at vi i Danmark, har været afhængige af gas fra Rusland. Rusland har stået for godt 40% af gasforbruger i Danmark og EU, men fordi der er usikkerhed og politisk uro omkring Nord Stream 2-projektet, der skal bringe naturgas fra Rusland til Vesteuropa, er gasmarkedet ekstra følsomt, og det medvirker også til, at gaspriserne stiger.

Vækst i økonomien har konsekvenser for din varmeregning

Sidst men ikke mindst er der i kølvandet på Covid-19-krisen igen kommet gang i de internationale markeder og økonomien. Væksten betyder, at behovet for kul, olie og gas er steget, og den stigende efterspørgsel fra industrien er blot endnu en af grundene til, at gaspriserne ser nye højder.

5 årsager til at gaspriserne stiger

  • Vejret. Sidste vinter var koldere, end normalt, og derfor er der blevet der brugt mere gas til opvarmning, end der plejer. Samtidig oplevede Sydeuropa en varmere sommer, og derfor har der været et stort behov for gas til at producere elektricitet til nedkøling.
  • Høje priser i Asien. Fordi gasproducenterne kan tjene mere i Asien, bliver der sendt mindre naturgas til Europa, end der plejer.
  • Renovering af gasfelter. Da både det danske Tyrafelt og flere af de norske naturgasfelter bliver renoverede, bliver der produceret mindre gas i Vesteuropa.
  • Politisk uro. Usikkerhed omkring Nord Stream 2-projektet, der skal bringe naturgas fra Rusland til Vesteuropa, gør gasmarkedet ekstra følsomt.
  • Økonomisk vækst. Efterspørgslen på gas er steget, efter der igen er kommet gang i markedet ovenpå Corona-krisen. Det er medvirkende til de høje gaspriser.

Sådan sparer du på varmen

Der er flere ting, du kan gøre for at sænke varmeforbruget i din bolig. Både dine egne vaner og tilstanden på den bygning, du bor i, har indflydelse på, hvor stor en varmeregning du får.

Vi har samlet otte enkle råd til at spare på varmen

Det kan du selv gøre

Det kan du selv gøreUanset om din bolig er opvarmet med fjernvarme eller ved hjælp af et gasfyr, er der flere ting, du kan gøre for at spare på varmen. Bor du i en ejendom med eget fyr, kan det lade sig gøre at justere fyrets indstillinger og på den måde spare på gasregningen.

Skru ned for temperaturen

Du kan spare ca. 5% på dit varmeforbrug for hver 1 °C du sænker temperaturen i din bolig.

Følg dit forbrug

Har fyringssæsonen været koldere end sædvanligt, kan det være én af grundene til en høj varmeregning. Det er en god idé at følge dit varmeforbrug, så du kan følge med i, hvor meget gas du bruger og regulere dit forbrug derefter.

Tjek om der vand nok på dit gasfyr

Hvis dit gasfyr mangler vand, falder trykket i det og varmen bliver ikke fordelt ordentligt i dine radiatorer. For at fyret får mest mulig varme ud af gasforbruget, er det vigtigt, at vandtrykket er korrekt. Er det under 1 bar, bør du fylde vand på fyret.

Justér gasfyrets varmekurve

Flere nye gasfyr har klimastyring, der sørger for at regulere varmen i forhold til, hvor koldt det er udenfor. Det sker ud fra det, der hedder en varmekurve. Ofte er varmekurven indstillet for højt for at sikre driftsstabiliteten. Men i mange tilfælde er det faktisk muligt at få sænke fyrets varmekurve en smule, uden at der går ud over temperaturen i din bolig. På den måde kan du spare penge på din gasregning, uden at skulle gå på kompromis med varmen.

Fair fordeling af udgifterne med Brunatas forbrugsregnskaber

Vil I sikre jer en fair fordeling af beboernes forbrugsudgifter til vand, varme, el og gas?

En af Brunatas basisydelser er nøjagtige forbrugsregnskaber – leveret til tiden. Både for administrator og beboer er det nemlig afgørende at modtage præcise data, der giver overblik og sikrer en fair fordeling af udgifterne.

Læs mere om Forbrugsregnskaber

Slå genvej til en grønnere hverdag!

Vi har samlet nyttige og besparende tips og tricks til, hvordan du får et mere bæredygtigt forbrug af vand, varme, el og gas - og, skaber et bedre indeklima.

Se vores guides

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender ca. 4-6 nyhedsbreve årligt med nyheder om Brunata, vores kommende events, relevant brancheindsigt og inspiration - samt gode råd, tips til bygningsdriften.